Investeringen in België: Vlaanderen vooruit, Brussel en Wallonië achteruit

© belga

België blijft in Europa het zesde meeste aantrekkelijke investeringsland. Dat is vooral de verdienste van Vlaanderen, dat vorig jaar 108 nieuwe projecten aantrok en daarmee de jarenlange daling in één klap ongedaan maakt.

Wallonië zag de positieve tendens van de voorbije jaren gebroken. Van een recordaantal van 57 investeringen in 2009 viel Wallonië terug tot 31 nieuwe projecten in 2010. Ook Brussel incasseerde klappen, met een daling van 25 naar 20 buitenlandse investeringen. De cijfers staan in de achtste editie van de jaarlijkse Barometer van de Belgische attractiviteit, samengesteld door Ernst & Young.

De 159 nieuwe projecten zorgden vorig jaar voor ‘amper’ 4010 nieuwe jobs. Buitenlandse investeringen leveren steeds minder nieuwe jobs op. “De hoge loonlasten werken ontmoedigend. Het beste beleid om nieuwe investeringen aan te trekken is zonder twijfel een verlaging van de fiscale druk op laaggeschoolde én hooggeschoolde arbeid”, zegt professor Leo Sleuwaegen (KU Leuven) die de resultaten van de Barometer analyseerde.

De troeven van België om buitenlandse investeerders aan te trekken zijn de levenskwaliteit, de telecom- en logistieke infrastructuur en de vaardigheden van de Belgische werknemers. Vlaanderen scoort extra met zijn menselijk kapitaal en de omvang van de O&O-middelen. Wallonië heeft extra troeven door de beschikbaarheid van bedrijfsterreinen en subsidiemogelijkheden, maar kampt met een imago van te militante vakbonden. Als geheel heeft België twee structurele handicaps: de torenhoge fiscale druk en daarmee samenhangende loonkosten die niet competitief zijn.

Toch blijft de loyaliteit hoog. Slechts een zeer beperkt percentage van de ondervraagde bedrijven wil op korte termijn de activiteit uit België verhuizen. Het effect van de politieke impasse kon nog niet gemeten worden, maar heeft een negatief effect op het investeringsklimaat. “De impasse is een tikkende tijdbom voor de toekomstige investeringen, maar een slecht akkoord dat geen rekening houdt met de behoefte van de investeerders is dat ook”, zegt Rudo Braes, managing partner van Ernst & Young België.

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content