Infuus van 24 miljard euro voor Ierse banken

31/03/11 om 19:39 - Bijgewerkt om 19:39

Bron: Trends

Om de Ierse banken van de ondergang te redden, is een extra financiële injectie van 24 miljard euro nodig. Dat meldt de Ierse centrale bank donderdag bij de voorstelling van de resultaten van de zogenaamde stresstests.

Infuus van 24 miljard euro voor Ierse banken

© belga

De vier grootste Ierse banken - Allied Irish Banks (AIB), Bank of Ireland (BoI), IL&P en EBS - werden onderworpen aan de zogenaamde 'stresstests'. Daarbij werd onderzocht of die banken extra kapitaal nodig zouden hebben om nieuwe verliezen of "extreme" scenario's te boven te komen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe terugval op de huizen- of kantorenmarkt.

Analisten hielden rekening met een extra kapitaalinjectie tussen de 15 en 25 miljard euro. Bank of Ireland zou 5,2 miljard extra nodig hebben, en het genationaliseerde AIB 13,3 miljard. EBS moet 1,4 miljard extra krijgen en IL&P 4 miljard euro meer.

Het Ierse financiële systeem kon tot vandaag rekenen op 46 miljard euro overheidssteun. De geldnood van de belangrijkste Ierse banken stemt nu overeen met 70 miljard euro.

In een reactie op de resultaten van de stresstests kondigde de Ierse minister van Financiën Michael Noonan een "radicale herstructurering" van het bankensysteem in zijn land aan.

Lees meer over:

Onze partners