Inflatie voor vierde maand op rij boven de 2 procent

© istock

De inflatie in België klokt in juni af op 2,16 procent. Het is intussen de vierde maand op rij dat de consumptieprijzen met meer dan 2 procent stijgen op jaarbasis, blijkt uit gegevens van de federale overheidsdienst (FOD) Economie.

De inflatie ligt in juni met 2,16 procent iets onder de score van mei, toen er afgeklokt werd op 2,20 procent. De inflatie klom in maart – voor het eerst sinds eind 2012 – boven de 2 procent.

In juni werden vooral motorbrandstoffen (+3,5 procent), aardgas (+1,7 procent), hotelkamers (+2,7 procent), elektriciteit (+0,6 procent) en alcoholische dranken (+1,1 procent) duurder.

Groenten (-4,2 procent), vakantiedorpen (-6,5 procent) en buitenlandse pakketreizen (-1 procent) werden goedkoper.

De inflatie op basis van de gezondheidsindex daalt in juni van 2,58 procent tot 2,38 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van energieproducten en onbewerkte voedingsmiddelen, klokt in juni af op 2,10 procent tegenover 2,23 procent in mei.

De spilindex, die gehanteerd wordt voor de berekening van de lonen van de ambtenaren en de sociale uitkeringen, werden deze maand niet overschreden. Dat gebeurde voor het laatst vorige maand, in mei. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content