Inflatie stijgt licht tot 0,34 procent

© istock

De consumentenprijzen in België zijn in juli met 0,34 procent gestegen. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. In juni klokte het inflatiecijfer af op amper 0,27 procent.

In juli gingen de prijzen voor vliegtuigtickets met 28,1 procent fors de hoogte in , wat te maken heeft met het hoogseizoen. Groenten werden deze maand 4,3 procent duurder. Motorbrandstoffen werden gemiddeld 1,4 procent duurder in vergelijking met vorige maand. Voor een autoverzekering werd deze maand 3,0 procent meer betaald.

De prijzen van elektriciteit stegen gemiddeld met 0,8 procent in vergelijking met de vorige maand. Aardgas werd 5,3 procent goedkoper. De prijzen voor fruit daalden met 5,4 procent .

De inflatie voor energieproducten blijft negatief, en daalt zelfs nog tot -9,33 procent in juli. Dat is het laagste peil sinds november 2009 (-10,45 procent).

De inflatie zonder energieproducten noteerde in juli op 1,30 procent.

De gezondheidsindex stijgt in juli met 0,12 punt tot 100,46 punten tegenover 100,34 punten in juni.

De spilindex voor de lonen van ambtenaren en de sociale uitkeringen, die 101,02 punten bedraagt, werd deze maand niet overschreden. Als de spilindex wordt overschreden, gaan de sociale uitkeringen en de lonen van het overheidspersoneel omhoog. Voor de ambtenarenlonen gebeurt dat een maand later dan voor de sociale uitkeringen.

De laatste keer dat de spilindex werd overscheden, dateert van november 2012.(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content