Inflatie gedaald in augustus

30/08/11 om 12:42 - Bijgewerkt om 12:42

Bron: Trends

De inflatie in België is in augustus gedaald tot 3,6 procent. In juli kwam de inflatie nog uit op 3,75 procent, het hoogste niveau sinds oktober 2008.

Inflatie gedaald in augustus

© Thinkstock

De inflatie in België is in augustus gedaald tot 3,6 procent, meldt minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD). In juli kwam de inflatie nog uit op 3,75 procent, het hoogste niveau sinds oktober 2008.
Vooral prijsdalingen voor verse groenten (- 11,4 procent) en fruit (- 7 procent), vakantiedorpen (- 12 procent), aardappelen (- 7,7 procent) en elektriciteit (- 0,5 procent) verklaren de daling van het indexcijfer. Lichte prijsstijgingen waren er onder andere voor vlees (+ 0,7 procent), kleding (+ 0,4 procent), restaurants en cafés (+ 0,3 procent).

Het inflatiecijfer zonder energie daalt van 1,92 procent naar 1,81 procent. Energieprijzen bepalen dus nog altijd de inflatie, maar het Planbureau ziet "dat de inflatoire druk van de energieprijzen toch begint af te nemen". Voor de volgende maanden verwacht het Planbureau nog een verdere daling van die druk.

De inflatie zit, afgezien van juli 2011, nog steeds op het hoogste peil sinds oktober 2008, maar toen lag ze met 4,72 procent wel een stuk hoger.

Spilindex
Voorlopig voorziet het Planbureau ook geen bijstelling van de voorspelling van een volgende spilindexoverschrijding. Het Planbureau verwacht een overschrijding in februari van volgend jaar.

De vorige overschrijding dateert van april. Als er in februari opnieuw een overschrijding is, wil dat zeggen dat de overheidswedden en sociale uitkeringen voor de derde keer in minder dan twee jaar met 2 procent zouden stijgen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners