Inflatie eurozone op laagste peil in ruim vier jaar

31/03/14 om 11:24 - Bijgewerkt om 11:24

Bron: Trends

De inflatie in de landen van de eurozone is in maart gedaald tot 0,5 procent tegenover 0,7 procent in februari. Dat is het laagste inflatiepeil sinds november 2009, blijkt uit een eerste raming van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.

Inflatie eurozone op laagste peil in ruim vier jaar

© reuters

De raming van Eurostat heeft betrekking op de prijsevolutie tussen maart 2013 en de voorbije maand maart in de achttien landen van de eurozone. Economen gepolst door Reuters hielden rekening met een inflatiecijfer van 0,6 procent.

In maart van dit jaar werd vooral energie goedkoper met een prijsdaling van 2,1 procent. 'Diensten' en 'voeding, alcohol en tabak' werden respectievelijk met 1,1 en 1,0 procent duurder.

Het inflatiecijfer in de eurozone bevindt zich nu al voor de zesde maand op rij in de 'gevarenzone' van minder dan 1 procent, waardoor het risico op deflatie toeneemt .

Door de recente cijfers van Eurostat houden analisten er allicht steeds meer rekening mee dat de Europese Centrale Bank (ECB) nieuwe maatregelen zal nemen om de inflatie op te krikken. De ECB stelt een inflatiecijfer van - net onder de grens van - 2 procent als streefdoel.

Vorige week bleek al dat de inflatie ook in ons land verder afneemt, van 0,97 procent in februari tot 0,89 procent in maart. (BO)

Lees meer over:

Onze partners