Inflatie daalt tot 2,26 procent

© belga

Het inflatiecijfer in ons land is in juni op het laagste peil in twee jaar beland. Dat meldt de FOD Economie donderdag.

De inflatie in België is gedaald van 2,81 procent in mei naar 2,26 procent in juni. Daarmee belandt ze op het laagste peil sinds mei 2010.

De consumptieprijsindex daalde in juni met 0,28 punten tot 120,61 punten. De lagere index is vooral te danken aan goedkopere motorbrandstoffen, huisbrandolie, snijbloemen en groenten. Motorbrandstoffen werden in juni gemiddeld 2,9 procent goedkoper. De prijs voor huisbrandolie daalde met 6,4 procent. Voor snijbloemen werd – na de hoge prijzen in mei – 10 procent minder betaald.

In juni werden buitenlandse reizen (+5,0 procent) en vers fruit (+3,7 procent) duurder. Aardbeien kosten dan weer 11 procent minder. Voor een verblijf in een vakantiedorp moest 10 procent meer worden neergeteld.

Het inflatiecijfer, berekend op basis van de gezondheidsindex, zakte van 2,73 procent naar 2,21 procent. De spilindex, die gebruikt wordt voor de berekening van de ambtenarenlonen en de sociale uitkeringen en vastgelegd werd op 119.62 punten, werd niet overschreden.

D elagere inflatie deze maand is in de eerst plaats een gevolg van de terugval van de inflatie van de energieproducten. Die laatste is afgenomen van 9,14 procent in april naar 5,72 procent in mei tot 2,21 procent in juni. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content