In juni minder wanbetalers in België

06/07/11 om 07:00 - Bijgewerkt om 07:00

Bron: Trends

Voor het eerst in zeven maanden is het aantal wanbetalers in België gedaald. Schulden worden beter afbetaald. Toch blijft het aantal aanvragen voor schuldbemiddeling toenemen.

In juni minder wanbetalers in België

© EPA

In juni waren er 368.403 Belgen die één of meerdere kredieten niet op tijd konden terugbetalen. Dat zijn er 1.285 minder dan in mei, blijkt uit cijfers van de Kredietcentrale van de Nationale Bank.

"Toeval. De trend is immers stijgend", zegt het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling in Het Laatste Nieuws. De teller bij de Nationale Bank stond een jaar geleden op 360.670 wanbetalers, of bijna 8.000 minder dan nu. Die hadden toen voor 2,31 miljard euro aan achterstallige betalingen uitstaan. Dat bedrag is nu gestegen tot 2,48 miljard euro. Al betaalde de Belg zijn schulden in juni wel iets beter terug, want in mei telde de Kredietcentrale nog voor 2,49 miljard euro aan achterstallige betalingen.

Credit cards
Ongeveer 80 procent van de betalingsmoeilijkheden komen nog altijd voor bij kredietopeningen en leningen op afbetaling. Kredietopeningen zijn leningen die verleend worden via creditcards (Visa, MasterCard) of kredietkaarten die uitgegeven worden door
grootwarenhuisketens of postorderbedrijven. Maar ook wanneer je in het rood gaat op je bankrekening, ga je een kredietopening aan.

Schuldenregeling
De Belg mag zijn schulden dan beter terugbetalen, het aantal
aanvragen voor een collectieve schuldenregeling blijft wel toenemen. Het Vlaams Centrum Schuldenbemiddeling (VCS) ziet in de cijfers van juni dan ook niet meteen een trendbreuk. "We zien steeds meer mensen die problemen hebben om hun dagelijkse facturen te betalen, zoals bijvoorbeeld voor energie of telecom", weet het VCS. (Belga/EE)

Onze partners