IMF verlaagt groeiprognose wereldeconomie

24/01/12 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Bron: Trends

Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) groeit de wereldeconomie in 2012 slechts met 3,3 procent tegenover de 4 procent uit een eerdere raming.

IMF verlaagt groeiprognose wereldeconomie

© belga

In het recentste World Economic Outlook-rapport wordt ook de groei voor 2013 neerwaarts bijgesteld met 4,5 tot 3,9 procent. De vorige prognoses dateren van september vorig jaar.

Eurozone

De eurozone kijkt dit jaar aan tegen een krimp met 0,5 procent en een lichte groei met 0,8 procent, voorspelt het IMF. Daarmee belandt de eurozone in een periode van 'milde recessie'. Van de landen van de eurozone krijgen vooral Italië en Spanje het hard te verduren met een respectievelijke krimp van 2,2 procent en 1,7 procent in 2012. Beide Zuid-Europese landen krijgen ook in 2013 krimp te verteren. Sterkhouder Duitsland zou in 2012 nog een lichte groei van 0,3 procent optekenen, terwijl Frankrijk het met iets minder (+0,2 procent) moet doen.

Geen goed rapport voor Europa dus, oordeelt het IMF. 'De vooruitzichten op korte termijn zijn duidelijk verslechterd,' luidt het. Het economische herstel wordt onder meer bedreigd door toenemende spanningen in de eurozone. Het IMF roept de Europese beleidsmakers nogmaals op de economische groei te stimuleren en het Europese reddingsfonds uit te breiden om de schuldencrisis te ontmijnen.

VS en Azië

De groeivooruitzichten voor de Verenigde Staten blijven gehandhaafd met een toename van het bbp met 1,8 procent in 2012. Het volledige Aziatische continent zou volgens het rapport van het IMF in 2012 kunnen rekenen op een klim van 7,2 procent, China zelfs op +8,2 procent. (BO/Belga)

Lees meer over:

Onze partners