IMF-topman Dominique Strauss-Kahn steunt Europees bankenfonds gefinancierd door sector zelf

19/03/10 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:54

Bron: Trends

Dominique Strauss-Kahn, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft vrijdag de idee ondersteund om in Europa een fonds op te zetten, gefinancierd door de banken zelf, om banken te helpen in het geval van een nieuwe crisis. Dat is een optie waar ook de Europese Commissie naar neigt.

IMF-topman Dominique Strauss-Kahn steunt Europees bankenfonds gefinancierd door sector zelf

© belga

"Ik geloof dat we nood hebben aan een Europese autoriteit voor het oplossen van crises, voorzien met macht en de instrumenten om, tegen de beste kostprijs, de zaak van falende transnationale banken te beheren", verklaarde Strauss-Kahn tijdens een financieel colloquium in Brussel.

"Het systeem moet zo veel als mogelijk geprefinancierd worden door de sector, inbegrepen door verzekeringspremies op tegoeden of een te heffen taks door de financiële instellingen", vervolgde Strauss-Kahn. In het geval van een nieuwe crisis, kan de oplossing "in geen geval enkel gebaseerd worden op geld van de belastingbetaler", zoals in 2008-2009.

"Men moet ervoor zorgen dat de verliezen in de eerste plaats worden gedragen door de aandeelhouders en houders van gelijkaardige titels, en in de tweede plaats door niet verzekerde crediteurs", aldus de Franse IMF-topman.

Ook de Europese Commissie lijkt gewonnen voor een soort verzekeringsfonds om bankcrisissen het hoofd te bieden, en gefinancierd door de financiële instellingen zelf.

Lees meer over:

Onze partners