IMF stelt fors herstel Europese economie in het vooruitzicht

© belga

De Europese economie groeit in 2011 en 2012 met respectievelijk 2,4 en 2,6 procent. Zo luidt de recente prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Volgens de prognoses van het IMF mag ons land voor 2011 en 2012 rekenen op een toename van het bbp met respectievelijk 1,7 en 1,9 procent. In 2010 werd een toename met 2,0 procent opgetekend. In 2009 daalde het Belgische bbp met 2,7 procent.

De landen van de eurozone, die in 2010 een groei met 1,7 procent mochten optekenen, kunnen voor 2011 en 2012 rekenen op een toename van het bbp met respectievelijk 1,6 and 1,8 procent.

Lidstaten die zich in de jaren voor de crisis hebben kunnen behoeden voor buitensporige begrotingstekorten en vastgoedzeepbellen, zijn er dankzij een sterke economie in geslaagd vrij snel groei op te tekenen. Duitsland en Zweden krijgen in dat verband een pluim van het IMF. Het omgekeerde is het geval voor landen die in de pre-crisisjaren een zware schuldenlast hebben opgebouwd. De vooruitzichten voor Griekenland, Ierland en Portugal blijven op korte termijn ‘bewolkt’, luidt het.

Het IMF waarschuwt er overigens voor dat de schuldencrisis in Griekenland en Ierland de rest van Europa kan besmetten.

Voor de Europese groeilanden van de Commonwealth of Independent States (CIS), waaronder Rusland, Oekraïne en Moldavië, wordt voor dit en volgend jaar een groei met 4,3 procent voorspeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content