IMF schort financiële steun aan Griekenland op tot na de verkiezingen

© reuters

Gesprekken over een mogelijke nieuwe financieringsronde voor het noodlijdende Griekenland vinden niet plaats vooraleer een nieuwe regering wordt samengesteld. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een reactie op de geflopte presidentsverkiezingen.

Het Internationaal Monetair Fonds zal gesprekken over een nieuw steunprogramma pas hervatten nadat bij de verkiezingen van eind januari 2015 een nieuwe regering wordt beëdigd, liet IMF-woordvoerder Gerry Rice maandag optekenen. Hij voegde er wel aan toe dat Griekenland op dit moment geen ‘acute’ behoefte heeft aan financiële steun.

Premier Antonis Samaras zag zich maandag na geflopte presidentsverkiezingen verplicht nieuwe parlementsverkiezingen aan te kondigen. Die vinden plaats op 25 januari.

Aangezien maandagmorgen bij een derde en laatste poging geen meerderheid bereid was te stemmen voor de door de regering aangeduide – en enige kandidaat – Stavros Dimas, wordt het parlement van rechtswege ontbonden. Dimas kwam uiteindelijk 12 van de 180 vereiste stemmen tekort om verkozen te worden tot president van Griekenland.

Volgens de Griekse grondwet moet het parlement binnen de 10 dagen worden ontbonden, en moeten er nationale verkiezingen worden gehouden binnen de 40 dagen.

De Europese Centrale Bank (ECB) van haar kant liet weten dat ze met Griekenland in gesprek wil blijven over het internationale steunpakket. De centrale bank voegde eraan toe dat het eerst de beurt is aan de Griekse bevolking om een nieuw parlement en een nieuwe regering te kiezen. “We zullen ons niet bemoeien met dit democratische proces”, aldus de ECB.

Volgens recente opiniepeilingen haalt de extreemlinkse Syriza-partij volgende maand de meeste stemmen binnen. Syriza, die een groot deel van de Griekse schulden kwijtgescholden wil zien, wijst bovendien de voorwaarden af die gekoppeld zijn aan de financiële steun van de trojka (EU, IMF en ECB). (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content