IMF: 'Risico voor eurobanken loopt op tot 300 miljard euro'

21/09/11 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

Bron: Trends

De banken in de Europese Unie (EU) kunnen als gevolg van de schuldencrisis 300 miljard euro verliezen. Dat berekende het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het rapport over financiële stabiliteit (GFSR).

IMF: 'Risico voor eurobanken loopt op tot 300 miljard euro'

© belga

Het IMF berekende dat de banken voor een bedrag van 200 miljard euro risico lopen op staatsobligaties die ze in portefeuille hebben. Omgerekend is het staatspapier voor 60 miljard euro afkomstig uit Griekenland, voor 20 miljard euro uit Ierland en Portugal, en voor 120 miljard euro uit België, Spanje en Italië. Dat risico wordt aangevuld met 100 miljard euro uit onderlinge verbintenissen tussen banken uit de zes bovenstaande landen.

Aangezien enkele banken geen toegang meer hebben tot private kapitaalbronnen verhoogt het risico op nieuwe tekorten aan kredieten. Volgens het IMF zullen bepaalde banken daardoor dringen nood hebben aan een kapitaalverhoging, rekening houdend met de aanhoudende volatiliteit op de financiële markten. In dat verband roept het IMF de eurozone op het Europese noodfonds EFSF te gebruiken om de zwakste banken te herkapitaliseren.

In een toelichting bij het rapport benadrukte het IMF dat het onvermogen van de politieke wereld om een antwoord te bieden op de huidige economische problemen in Europa én de VS de markten onrustig houdt. "De risico's zijn groot en de tijd raakt op", luidt het. (AfP/BO)

Lees meer over:

Onze partners