IMF minder pessimistisch over Belgische economie

© belga

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houdt er rekening mee dat de Belgische economie dit jaar stagneert.

Bij een eerdere prognose ging het IMF uit van een krimp met 0,1 procent voor ons land. Voor 2013 handhaaft het IMF de groeiverwachting met 0,8 procent. De Belgische inflatie zou dit jaar dalen tot 2,4 procent en tot 1,9 procent in 2013. Volgens het IMF krijgen we wel af te rekenen met een toenemende werkloosheidsgraad tot 8,3 procent.

Wereldwijd

De wereldeconomie zou dit jaar groeien met 3,5 procent en met 4,1 procent in 2013. Ook daarover is het IMF optimistischer gestemd dan de 3,3 procent en 4,1 procent die begin dit jaar werden vooropgesteld. De Verenigde Staten mogen zich verwachten aan een toename van het bbp met 2,1 procent in 2012 en met 2,4 procent in 2013. Voor Japan en China mikt het IMF op een toename met respectievelijk 2 en 8,2 procent.

Zorgen in eurozone

Volgens het IMF-rapport blijft de situatie in de eurozone zorgwekkend, rekening houdend met de onvoorspelbare gevolgen van een mogelijke bailout van een van de lidstaten. Verwacht wordt dat de volledige eurozone dit jaar tegen een krimp aankijkt van 0,3 procent, wat een lichte verbetering is in vergelijking met de krimp van 0,5 procent die in januari werd voorspeld.

Olie

Behalve de Europese schuldencrisis vormen ook de stijgende olieprijzen een bedreiging voor de globale groei. Een toename met 50 procent van de olieprijs als gevolg van de geopolitieke onzekerheid zou de wereldwijde productie met 1,25 procent doen dalen, aldus het rapport.

Blanchard

Hoewel IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard erkent dat er in het recente rapport sprake is van enig optimisme, deed hij in een toelichting zijn best om datzelfde optimisme te temperen. “Zelfs zonder een nieuwe Europese crisis krijgen de meeste ontwikkelde landen af te rekenen met elementen die de economische groei afremmen. Bovendien blijft het risico op een nieuwe crisis groot, wat zowel de economie van de ontwikkelde als van de groeilanden zou kunnen aantasten”, aldus Blanchard.

G-20

Vrijdag zitten de centrale bankiers en de ministers van financiën van de G-20 om de tafel om een oplossing te vinden voor de schuldencrisis. Het IMF geeft de Europese bewindslui alvast de raad mee het best een wanordelijke en destructieve afbouw van het bankensysteem te voorkomen, en de private sector van voldoende kredieten te voorzien. (Bloomberg/BO)

Het volledige rapport (pdf) vindt u op www.imf.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content