IMF herziet groeiverwachting voor wereldeconomie naar boven

21/04/10 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Bron: Trends

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie naar boven herzien. Het IMF gaat nu uit van een groei met 4,2 procent in 2010, tegenover 3,9 procent in januari van dit jaar. Het groeicijfer is het hoogste sinds 2007. Vorig jaar was er nog een krimp met 0,6 procent op wereldschaal.

IMF herziet groeiverwachting voor wereldeconomie naar boven

© belga

De groei wordt opnieuw vooral aangezwengeld door landen als China (+10 procent) en India. De groei in Europa zou dan weer achterblijven op de VS: het IMF spreekt van een traag en onevenwichtig herstel.

Voor de zestien landen uit de eurozone verwacht het instituut een groei van gemiddeld 1 procent dit jaar, tegenover 3,1 procent in de VS. Volgend jaar zou de groei in Europa verder toenemen tot 1,5 procent. Er is wel nog heel wat onzekerheid, bijvoorbeeld rond Griekenland. Het IMF riep de Europese Centrale Bank dan ook op om haar huidige rentepolitiek te behouden.

Er zijn ook grote verschillen binnen de eurozone. Zo zou de groei in Griekenland dit en volgend jaar negatief blijven, op respectievelijk -2 procent en -1,1 procent. In Portugal wordt dit jaar een groei van slechts 0,3 procent verwacht.

Het IMF waarschuwt er verder voor dat een te sterke toename van de overheidsschulden "zware consequenties" kan hebben voor de wereldeconomie.

Voor 2011 verwacht het Fonds een groei van de wereldeconomie met 4,3 procent.

Lees meer over:

Onze partners