Ierland krijgt 'rommelstatus' van Moody's

13/07/11 om 08:14 - Bijgewerkt om 08:14

Bron: Trends

Na Griekenland en Portugal is Ierland het derde land op rij dat van kredietbeoordelaar Moody's de status van 'rommel' krijgt.

Ierland krijgt 'rommelstatus' van Moody's

© Reuters

Moody's verlaagde de rating van Ierland van Baa3 tot Ba1. De outlook blijft bovendien negatief. Twee jaar geleden had Ierland nog de toprating Aaa. Volgens de kredietbeoordelaar zal Ierland waarschijnlijk opnieuw noodleningen moeten krijgen. "De kans wordt steeds groter dat Ierland, na het aflopen eind 2013 van het huidige ondersteuningsprogramma vanwege de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, opnieuw officiële financieringsrondes nodig heeft alvorens te kunnen
terugkeren naar de private markt", luidt het. Moody's gaat er ook van uit dat voor dergelijke bijkomende steun de deelname van de privésector gevraagd zal worden. Ierland kreeg in november vorig jaar een hulppakket toegezegd van 85 miljard euro.

Ontgoocheling

Ierland en de Europese Commissie reageerden ontgoocheld op de ratingverlaging. De ratingverlaging is een "ontgoochelende ontwikkeling" en staat in tegenstelling tot de inschatting van andere ratingagentschappen, zegt een woordvoerder van het Ierse ministerie van Financiën. De Ieren wijzen erop dat Moody's hen ook looft. De kredietbeoordelaar noteerde dinsdag bijvoorbeeld ook dat Ierland forse besparingsinspanningen levert en dat het de doelstellingen haalt die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds hadden opgelegd in ruil voor financiële hulp.

Ook de Europese Commissie zegt dat het Ierse programma "volledig op schema" ligt. De beslissing van Moody's steekt af tegen recente data uit Ierland, waaruit onder meer blijkt dat de Ierse economie dit jaar weer zou gaan groeien, luidt het bij de Commissie.

Staatspapier

In een reactie op de ratingverlaging stijgt de rente op tienjarige staatsobligaties van Ierland woensdagvoormiddag boven de 13 procent. Dat is het hoogste peil sinds de oprichting van de eurozone. Rond 11.20u steeg de rente met 34 basispunten tot 13,146 procent.

(Belga/INM)

Onze partners