Ierland: geen hogere vennootschapbelasting, ondanks Europese steun

© belga

De Ierse premier Brian Cowen heeft zondagavond bevestigd dat zijn regering en de Europese Unie een akkoord hebben over noodsteun. De lage vennootschapsbelasting blijft buiten schot.

Volgens het Franse persagentschap AFP zou het steunpakket een omvang hebben van 80 à 90 miljard euro. Het concrete bedrag wordt binnen enkele weken bekend gemaakt.

Ierland zit in een diepe crisis door het uiteenbarsten van een vastgoedzeepbel. De bankensector, die erg agressief had geïnvesteerd tijdens de hausse, kampt met torenhoge schulden.

Die financiële crisis heeft ook de Ierse begroting aangetast. Het overheidstekort zou 19 miljard euro bedragen volgens Iers minister van Financiën Brian Lenihan.

De steun komt van het Europees Mechanisme voor Financiële Faciliteiten uit het Europees budget, de Europese Faciliteit voor financiële stabiliteit (leningen waarvoor de landen van de eurogroep borg staan) en het Internationaal Munt Fonds (IMF). Ook Europese landen van buiten de eurozone zoals het Verenigd Koninkrijk en Zweden, nemen aan de hulpoperatie deel.

Verschillende Europese landen hadden er voor gepleit dat Ierland zijn laag tarief van vennootschapsbelasting zou moeten verhogen. Dat is nu het laagste van de EU. Maar volgens premier Cowen blijft dat tarief dus buiten schot.

De Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) reageren tevreden op het akkoord. Voor de ECB is de steun gerechtvaardigd omdat het de financiële stabiliteit garandeert.

Maandagmorgen reageerden de financiële markten positief op de knieval van de Ierse regering. De Eurostoxx 50 ging kort na aanvang van de handel 0,81 procent hoger. De Parijse CAC-40-index steeg met 0,84 procent en de Londense FTSE 100 0,72 procent. De Bel-20 noteerde omstreeks 10.45u 0,62 procent in de plus. Maar omstreeks 15u30 begon het tij te keren toen de meeste nationale indices in het rood noteerden. De Bel20 stond omstreeks 15.30 uur op 0,6 procent verlies, en Wall Street opende lager. De euro maakte zijn stijging van 0,6 procent van eerder op de dag weer ongedaan.

“Ierland is niet failliet”

Dat Ierland uiteindelijk toch het hoofd buigt en om geld vraagt bij de Europese Unie betekent niet dat het land failliet is. Dat liet minister van Financiën Brian Lenihan maandag duidelijk verstaan nadat de Europese Unie en het IMF een akkoord sloten over het financieel hulppakket. “We zijn niet failliet”, aldus Lenihan op de publieke radio RTE. Lenihan verzekerde daarbij dat de EU en het IMF de financiën van het land niet zullen controleren.

“Ierland is wel failliet”

De Ierse media waren in ieder geval niet mals in hun commentaren op de zogenaamde “overgave”. “Na twee maanden van flagrante leugens, gaat de regering bedelen in Brussel. Het is het beleid van die regering dat voor het faillissement van het land zorgde”, schrijft de Irish Sun. De Irish Daily Mail hekelt een “capitulatie zonder voorgaande”, en stelt dat de regering een einde gemaakt heeft aan “90 jaar onafhankelijkheid” en de “witte vlag heeft gehesen”. De Irish Times roept op tot het ontslag van de regering. “Vervroegde verkiezingen zijn nodig om een einde te stellen aan deze schande. De coalitie die aan de macht is zal dat zeker niet blijven tot aan de lente”, aldus de krant. De Irish Independent is tevreden dat “eindelijk iemand de controle over dit land neemt”, maar hekelt dat die iemand deel uitmaakt van de EU, het IMF en de ECB. “Hun aanwezigheid toont het mislukken aan van het beheer van onze eigen zaken. Concreet gesteld zijn we failliet”, besluit de Irish Independent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content