Horecaprijzen stijgen ondanks btw-verlaging

© belga

Tien maanden na de btw-verlaging in de horecasector zijn de prijzen voor de consument met 2 procent gestegen. Het zwartwerk is evenmin afgenomen.

Dat blijkt uit cijfers van de Arbeidsinspectie van de FOD Sociale Zaken en de consumptie-index van de FOD Economie, die de VRT-redactie kon inkijken.

Op 1 januari 2010 werd de btw verlaagd van 21 naar 12 procent. In ruil voor de btw-verlaging sinds 1 januari beloofde de horecasector formeel om 4.000 banen te creëren en de fraude te bestrijden. De maatregel moest de horecasector in ons land nieuwe zuurstof geven. Zo zou het wegwerken van het zwartwerk duizenden jobs opleveren.

De Sociale Inspectie voert intussen gerichte controles uit. In 2009 werd in 73,5 procent van de onderzoeken een inbreuk rond zwartwerk vastgesteld, in 2010 was dat 75,1 procent. Het gaat respectievelijk om 1.329 en 1.564 inbreuken. In 2009 waren er 2.790 werknemers betrokken en in 2010 3.085.

Bovendien blijkt uit de consumptie-index die de FOD Economie maandelijks opmeet, dat de prijzen in de horeca tijdens de eerste negen maanden van 2010 2 procent hoger zijn dan in dezelfde periode 2009. De prijzen in de cafés zijn 3 procent duurder geworden.

Volgens Open Vld-senator Rik Daems ligt het probleem van het zwartwerk niet bij de btw, maar bij de sociale en administratieve lasten. Een horeca-onderneming zou volgens Daems moeten kunnen beschikken over een reserve van tien tot vijftien potentiële werknemers die zich voorafgaandelijk dienen te registreren. Daems stelt in dat verband voor om op de verloning een “forfaitaire bevrijdende heffing” van 30 procent te heffen, waardoor de werknemer vrijgesteld is van elke sociale en fiscale verplichting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content