'Het geduld van het Amerikaanse volk raakt op' (Barack Obama)

15/07/11 om 07:37 - Bijgewerkt om 07:37

Bron: Trends

Een nieuwe ontmoeting tussen Republikeinen en Democraten over de Amerikaanse schuldenkwestie leverde niets op. Volgens Obama is het tijd voor actie. "Het geduld van het Amerikaanse volk raakt op", klinkt het.

'Het geduld van het Amerikaanse volk raakt op' (Barack Obama)

© Reuters

Een nieuwe ontmoeting donderdagavond tussen Republikeinen en Democraten over de Amerikaanse schuldenkwestie leverde weer niets op. Het gebakkelei zou de Amerikaanse bevolking in het verkeerde keelgat kunnen schieten, waarschuwt president Barack Obama de politici. President Barack Obama wil nu snel een oplossing voor de Amerikaanse schuldenkwestie. Hij bevestigde die visie donderdagavond nogmaals tijdens een vergadering. "De tijd om knopen door te hakken is gekomen. Het is de hoogste tijd om met een concreet project voor de schuldenkwestie aan de slag te gaan, anders zal het volk zijn geduld verliezen."

Schuldenlimiet optrekken
Donderdagavond had een vijfde ontmoeting plaats tussen Democraten en Republikeinen om tot een oplossing te komen over het optrekken van de schuldenlimiet. Evenwel zonder resultaat. De president heeft beide partijen nu opgeroepen om hun achterban te consulteren en te kijken wat aanvaardbaar en mogelijk is. Er wordt vrijdag geen nieuwe vergadering belegd in het Witte Huis. Wel zal Obama vrijdag de pers te woord staan over het dossier. In het weekend zou een nieuw overleg tussen alle partijen kunnen doorgaan.

Ratingverlaging

De tijd dringt voor de Verenigde Staten omdat door het gebrek aan een akkoord over de schuldenkwestie de ratingbureaus Standard & Poor's en Moody's er beide mee dreigen om de kredietrating van de VS te verlagen. Een lagere rating betekent dat de VS een hogere rente zullen moeten betalen om zich te herfinancieren. Standard & Poors (S&P) verklaarde dat het de langetermijnrating van de VS in de volgende drie maanden "met een waarschijnlijkheid van 50 procent" zal verlagen. De vooruitzichten op korte termijn zijn negatief. Ook Moody's wil de toprating "AAA" verlagen.

Het kleinere Chinese ratingbureau Dagong meent dat zelfs als Republikeinen en Democraten het alsnog zouden eens raken over het optrekken van de schuldenlimiet, er toch een ratingverlaging komt. "De VS voeren immers geen duurzaam beleid om het deficit te beperken", luidde het. China bezit naar schatting 1.152 miljard dollar Amerikaanse overheidspapier. (Belga/INM)

Onze partners