Hervorming Britse financiële sector: combinatie zakenbank en bank voor particulieren blijft overeind

11/04/11 om 12:30 - Bijgewerkt om 12:30

Bron: Trends

Britse banken moeten hun activiteiten voor particulieren afschermen van hun zakenbankactiviteiten, om een herhaling van de financiële crisis van 2008 te vermijden. Dat is de aanbeveling van een regeringscommissie.

Hervorming Britse financiële sector: combinatie zakenbank en bank voor particulieren blijft overeind

© belga

De aanbeveling gaat niet zo ver dat banken hun activiteiten voor particulieren en hun zakenbankactiviteiten niet meer mogen combineren. De commissie stelt voor dat de banken hun consumentenactiviteiten onderbrengen in een apart gekapitaliseerde dochteronderneming, om zo de klanten te beschermen.

Het rapport van de commissie, onder leiding van econoom John Vickers, is een tussentijds rapport. De definitieve versie wordt in september verwacht. De regering had Vickers vorig jaar gevraagd om aanbevelingen te geven, om voor meer competitiviteit en meer veiligheid te zorgen bij de Britse banken in het geval van een nieuwe financiële crisis.

In de City werd reikhalzend uitgekeken naar het rapport. De grote vier van de Britse bankenwereld (HSBC, Barclays, Lloyds Banking Group en Royal Bank of Scotland) vreesden voor een verbod op hun universele bankenmodel. Indien de hervormingen te radicaal zouden uitvallen, dreigden sommige van de banken al met een verhuis van hun maatschappelijke zetel naar het buitenland.

De commissie beveelt ook aan dat de grote banken kernkapitaal (core Tier 1) moeten aanhouden van 10 procent.

Onze partners