Hans-Werner Sinn: ‘Breng de Griekse drachme terug’

© reuters

De situatie in Griekenland en de eurozone is de afgelopen weken zo verhit geraakt dat een aantal vooraanstaande economen gelooft dat het hoog tijd wordt dat Griekenland uit de eurozone stapt.

Hans-Werner Sinn, voorzitter van het in München gevestigde Ifo-Instituut voor Economisch Onderzoek, is een van die economen die gelooft in de helende kracht van een grexit .

Bankroet

Sinn verklaarde donderdag aan de Amerikaanse televisiezender CNBC dat het voor de internationale schuldeisers van Griekenland tijd wordt dat ze ‘de waarheid onder ogen zien’.

Volgens Sinn moeten de Grieken en hun schuldeisers zich realiseren dat het land bankroet is, en Griekenland een devaluatie moet ondergaan om het concurrentievermogen te herwinnen.

‘Terugkeer naar de drachme enige mogelijkheid’

. “Een terugkeer naar de drachme is de enige mogelijkheid, want dan zal de Griekse economie sneller heropleven,” aldus Sinn. “Als schuldeisers moeten we die werkelijkheid onder ogen durven te zien, en de last op de schouders van het Griekse volk verlichten,” voegt hij eraan toe. Sinn is ervan overtuigd dat de drachme – de Griekse munt vooraleer de euro werd ingevoerd – de economie van het land zal helpen stimuleren. Griekenland zou bijvoorbeeld niet langer landbouwproducten uit andere landen van de eurozone invoeren, omdat dat door de lage koers van de drachme nu eenmaal duurder zou zijn.

“De mensen zullen bijgevolg bij hun eigen (Griekse) landbouwers producten kopen , waardoor er meer banen worden gecreëerd,” luidt de redenering van de econoom. Ook positief: “Ten tweede zullen de toeristen Turkije inruilen voor Griekenland.”

Vastgoed

Volgens Sin zullen mensen die hun geld in het buitenland gestald hebben – uit vrees voor kapitaalcontroles – dankzij de drachme meer bereid zijn hun geld terug naar Griekenland te brengen om er te investeren in ‘goedkoper vastgoed’. Dat zou dan weer leiden tot een ‘boom’ in de bouwsector, met mogelijk nieuwe impulsen voor de industrie, besluit de econoom. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content