Handelaar bekent dat hij beurs van Wall Street manipuleerde

Navinder Singh Sarao (midden) voor zijn uitlevering aan de VS © REUTERS

De 37-jarige Britse beurshandelaar die wordt verdacht van betrokkenheid bij de zogenoemde “flash crash” op Wall Street in 2010, heeft schuld bekend.

In een rechtbank in het Amerikaanse Chicago erkende Navinder Singh Sarao dat hij schuldig is aan marktmanipulatie en fraude.

De man gaf toe dat hij toegang had tot een programma dat automatisch kon handelen op de beurs, en zo de beursgang kon manipuleren. Zijn schuldbekentenis is onderdeel van een deal waarbij hij de Amerikaanse overheid 11,7 miljoen euro betaalt die hij heeft verdiend met zijn illegale praktijken. Naar verwachting moet hij daarnaast 78 tot 97 maanden de cel in. De maximumstraf voor fraude en marktmanipulatie is 30 jaar.

Tot 1.000 miljard verlies

In afwachting van de uitspraak mag Sarao naar het Verenigd Koninkrijk terugreizen, waar hij bij zijn ouders woont.

Sarao zorgde er zes jaar geleden vanuit zijn ouderlijk huis met een reeks valse orders voor dat de Dow-Jonesindex in New York in een paar minuten tijd flink onderuit ging. Het verlies, dat op het dieptepunt opliep tot circa 1.000 miljard dollar, herstelde zich snel, maar in de tussentijd had Sarao bijna 36 miljoen euro winst gemaakt.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content