Halveer zwartwerk en de begroting is gered

© Reynders en Clerfayt (foto belga)

De strijd tegen de fiscale fraude komt in een hogere versnelling. Minister van Financiën Reynders stelde samen met staatssecretaris voor de Bestrijding van de Fiscale Fraude Bernard Clerfayt (beiden MR) een wetsontwerp op dat de belastingadministratie meer kansen biedt om bankgegevens op te vragen.

Michel Maus, professor fiscaal recht aan de Vrije Universiteit Brussel en expert van de parlementaire commissie over de fiscale fraude, wil nog een stap verder gaan: “Koppel aan de hervorming van de belastingcontrole een fiscale amnestie, maar dan zonder al te veel voorwaarden”, zegt hij. “Geen beperking bijvoorbeeld in de tijd, noch voor de oorsprong van het zwart geld. Ook inkomsten uit georganiseerde criminaliteit moeten dus in aanmerking komen. Veeg eens en voor altijd de spons over het verleden.”

De inkomsten uit zo’n maatregel kunnen in elk geval hoog oplopen, want zwartwerk tiert nog altijd welig in België. Volgens de jongste cijfers van de Oostenrijkse professor Friedrich Schneider, een wereldautoriteit in het onderzoek naar de ondergrondse economie – komt 17,9 procent van het Belgische bbp van zwartwerk. Dat is zo’n 59 miljard euro.

Maus: “In Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland ligt de fiscale fraude een pak lager (zie grafiek). Met een gemiddelde belastingdruk van 44 procent voor particulieren en bedrijven, loopt onze schatkist jaarlijks bijna 26 miljard euro mis aan belastingontduiking. Mochten we op het niveau van onze buurlanden geraken, dan kunnen we gemakkelijk het gat in de begroting dichtfietsen. Natuurlijk krijg je misdrijven nooit volledig de wereld uit, maar je kunt toch een serieuze poging ondernemen.”

Ondertussen bereiden Reynders en Clerfayt een ‘generaal pardon’ voor. Het zou de bedoeling zijn om de belastingplichtigen een laatste kans op vergiffenis te bieden vóór de opheffing van het bankgeheim en de invoering van nieuwe controles op bankrekeningen. Over de modaliteiten van zo’n maatregel houdt de liberale tandem de lippen stijf op elkaar. Maar volgens onze informatie circuleren er al wel ideeën. De nieuwe procedure waarbij de fiscus zonder de omweg langs Justitie bankrekeningen zou kunnen opvragen, kan op zijn vroegst ingaan op 1 januari 2012. Voordien zouden de belastingplichtigen dan nog de kans krijgen om hun fiscale toestand spontaan te regulariseren tegen een gunstig tarief. Die ‘eenmalige bevrijdende aangifte bis’ zou dan kunnen lopen van 1 januari 2011 tot 1 januari 2012.

Maar de beste tactiek om fraude te bestrijden is een vereenvoudiging van het belastingsysteem in combinatie met een tariefverlaging” besluit economieprofessor Jef Vuchelen (VUB): “Een vlaktaks kan daarbij een belangrijk instrument zijn.”

Eric Pompen

Het volledige dossier leest u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content