Half miljard euro op Evi-spaarrekeningen

© istock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De onlinespaarbank Evi haalde in tien maanden 480 miljoen euro op bij de Belgische spaarders. Evi is een dochter van de private bank Van Lanschot. Een deel van die spaarders zijn mogelijk toekomstige klanten voor Van Lanschot of voor het nog op te richten onlinevermogensbeheer van Evi.

Vandaag staat de teller van Evi op 480 miljoen euro spaargeld en ruim 13.000 spaarrekeningen. De internetbank profileerde zich door van bij de start bij de hoogste vergoedingen op de Belgische spaarmarkt te bieden. Het is een investering in de toekomst.

Het klantenbestand van Evi is om verschillende redenen interessant voor Van Lanschot. Een enquête bij de Evi-klanten leert dat 48 procent van ver of dichtbij met beleggen bezig is. Ongeveer 10 procent van die beleggende klanten heeft naar schatting een vermogen van meer dan een half miljoen euro, de instapdrempel voor private banking bij Van Lanschot. Van Lanschot heeft in België vandaag 4,8 miljard euro onder beheer, ofwel tien keer zoveel als er spaargeld bij de onlinedochter Evi staat.

De vermogende actieve beleggers zijn potentiële klanten voor het klassieke vermogensbeheer van Van Lanschot. De resterende actieve beleggers zijn potentiële klanten voor het nog te lanceren onlinevermogensbeheer van Evi. De Nederlandse private bank werkt namelijk aan een internettoepassing om haar expertise onder de Evi-vlag aan te bieden aan een breder publiek.

Belastingverhoging

Oorspronkelijk mikte Van Lanschot op een lancering eind dit jaar. Nu is er sprake van de zomer van volgend jaar. “We hebben de plannen van de regering afgewacht, en dat is maar goed ook. Als alle aangekondigde belastingverhogingen voor beleggingsfondsen er komen, dan moeten we op zoek naar een nieuw jasje voor ons onlinevermogensbeheer. In en uit fondsen stappen wordt fiscaal zodanig bestraft dat het een te groot deel van de winst zou wegvagen”, zegt Paul Timmermans, lid van het managementcomité bij Van Lanschot in België. Hij doelt op de geplande verhoging van de beurstaksen bij de verkoop van beleggingsfondsen en op het verdwijnen van de plafonds voor de aangerekende beurstaksen.

Geoffroy Vermeire, commercieel directeur van Van Lanschot, geeft toe dat de sector zichzelf moet heruitvinden. “Maar weinig financiële instellingen zijn echt innovatief bezig. Als we willen groeien in België, dan moeten we actief het internet op. Als ik mijn kinderen wil spreken, dan moet ik skypen of sms’en. Zo gaat dat.”

Lees het volledige dossier over onlinevermogensbeheer in België deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content