Griekse obligatieruil krijgt voldoende steun

09/03/12 om 09:01 - Bijgewerkt om 09:01

Bron: Trends

Bijna 86 procent van de private schuldeisers van Griekenland gaat akkoord met de grootschalige obligatieruil die de Griekse schuldenberg moet inperken. Ze zijn goed voor ongeveer 172 miljard Griekse schulden.

Griekse obligatieruil krijgt voldoende steun

© Reuters

Dat meldt het Griekse ministerie van Financiën. Daarmee is de operatie geslaagd.

Om van de hele operatie een succes te maken, moest immers minstens 75 procent van de private schuldeisers van Griekenland vrijwillig zijn Griekse obligaties inruilen tegen nieuwe obligaties die minder dan de helft waard zijn en een lagere coupon hebben. Rond 17 uur donderdagavond meldde een anonieme regeringsbron al dat dit het geval was.

Verplichten

De drempel van 75 procent maakt het Athene ook mogelijk om de obligatiehouders die niet aan de operatie willen deelnemen de arm om te wringen en hun participatie verplicht te maken. In dat geval worden wellicht de bestaande cds-contracten (credit default swaps, verzekeringen tegen wanbetaling) geactiveerd.

Als voldoende schuldeisers vrijwillig deelnamen (officieuze regeringsbronnen legden die drempel op 90 procent), zouden de Grieken de participatie niet forceren, maar dat cijfer wordt dus niet gehaald.

"Delen in offers"Minister van Financiën Evangelos Venizelos zegt dat zijn land "de nodige maatregelen zal blijven nemen om tot de structurele hervormingen te komen waartoe het zich verbonden heeft". De minister bedankte de schuldeisers omdat ze "delen in de offers" die het Griekse volk moet brengen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners