Griekse economie verrast met groei

© Belga

De Griekse economie is in het tweede kwartaal tegen alle verwachtingen in gegroeid, blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor Statistiek.

Net voor een beslissing valt over de omstreden Griekse deal, die het land van de ondergang moet redden, brengt het Griekse bureau voor Statistiek verrassend goed nieuws. Het Griekse bbp is in het tweede kwartaal met 0,8 procent toegenomen in vergelijking met een kwartaal eerder.

Verrassend, want analisten gepolst door het pesagentschap Bloomberg hielden rekening met een kwartaalkrimp met 0,5 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar stagneerde de Griekse economie in vergelijking met het laatste kwartaal van 2014.

Recente rapporten tekenden nochtans een beeld van een economie die verlamd raakte door maandenlang gesteggel over een nieuw reddingsplan. Ze wierpen ook vraagtekens op over de toekomst van Griekenland als euroland. In dat kader werden de noodfondsen verhoogd om de banken overeind te houden, en kapitaalcontroles ingevoerd om de uitstroom van kapitaal te verhinderen.

Bovendien sloten de banken eind juni ruim twee weken de deuren, waardoor de portie cash voor de modale Griek werd gerantsoeneerd. Maar de omvang van de schade van de gesloten bankfilialen zal pas uit de cijfers van het derde kwartaal blijken, aangezien de sluiting grotendeels in de eerste maand van het derde kwartaal – juli – plaatsvond.

tabel Griekse kwartaalgroei
tabel Griekse kwartaalgroei© tabel Bloomberg

‘Korreltje zout’

“De nationale rekeningen geven een schat aan informatie vrij, maar ze zijn niet erg actueel, want ze bieden meestal een terugblik,” aldus Daniele Antonucci, econoom bij Morgan Stanley in Londen, in een reactie aan Bloomberg.

Ook David Powell, econoom bij Bloomberg, nuanceert. Volgens Powell moeten de tweedekwartaalcijfers ‘met een korreltje zout’ worden genomen, omdat er in dat kwartaal mogelijk sprake is geweest van een tijdelijke ‘boost’ van de binnenlandse vraag. De Griekse consumenten hebben namelijk meer uitgegeven – en gehamsterd – in afwachting van nieuwe maatregelen.

(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content