Grieks referendum zet Italiaans en Belgisch staatspapier onder druk

01/11/11 om 16:30 - Bijgewerkt om 16:30

Bron: Trends

Italië en België zien hun rente stijgen na de aankondiging van een Grieks referendum over het Europese besparingsplan.

De onverwachte aankondiging van een Grieks referendum zet ook het Europees staatspapier onder druk. Vooral Italië komt in het oog van de storm: het renteverschil (de zogenaamde spread) met de veilig geachte Duitse obligaties steeg tot een nieuw absoluut record. Ook voor België, in het kamp van de verliezers, stijgt de rente op de internationale markten.

Beleggers vrezen dat het reddingspakket voor de eurozone zal mislukken, wat kan leiden tot een faillissement van Griekenland. Zo een scenario brengt ook andere landen in gevaar, zoals Italië dat eveneens te kampen heeft met zware overheidstekorten.

Nieuw Italiaans record

Italië zag de spread dinsdag stijgen tot 450 basispunten (4,5 procent), een nieuw record. De langetermijnrente steeg tot 6,29 procent, een volgens specialisten onhoudbaar niveau. Duitsland moet immers slechts 1,8 procent betalen bij de uitgifte van staatspapier met een looptijd van tien jaar.

De Italiaanse regering zegt in een mededeling "de evolutie op de markten te volgen" en belooft de maatregelen die vorige week met de Europese partners werden afgesproken, snel en rigoureus uit te voeren.

Een analist verklaarde aan het persagentschap Bloomberg dat, als de rente elke dag verder blijft stijgen tot aan het referendum, er sprake is van "een financiële meltdown".

Ook de Griekse rente stijgt voort. Op een termijn van twee jaar moet Athene nu maar liefst 84,65 procent rente betalen, een nieuw record.

België zit eveneens bij de slechte leerlingen van de klas. De langetermijnrente op Belgisch staatspapier stond dinsdagnamiddag 5 basispunten hoger, op 4,38 procent. (Bloomberg/SD)

Onze partners