Griekenland zegt samenwerking met trojka op

Dijsselbloem en Varoufakis © Belga Image

Griekenland zegt de samenwerking op met de trojka van de internationale kredietverleners op.

Dat maakte minister van Financiën Yanis Varoufakis duidelijk na afloop van een onderhoud met eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in Athene.

‘Ons land weigert samen te werken met een commissie van drie partijen die niet eens erkend wordt door het Europees Parlement’, zo bevestigde Varoufakis het standpunt waarmee hij en zijn linkse partij Syriza naar de verkiezingen waren getrokken.

Dat betekent meteen ook dat Griekenland geen verlenging wenst van het tweede Europese programma dat eind februari verstrijkt. ‘Onze eerste daad als regering zal er niet in bestaan de verlenging te vragen van een programma dat we verwerpen.’

De trojka bestaat uit inspecteurs van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, die de voorbije jaren de uitvoering van de besparingen en economische hervormingen in Griekenland controleerden. Die maatregelen waren opgelegd als voorwaarde voor de toekenning van 240 miljard euro aan zachte leningen waarmee Griekenland sinds 2010 overeind is gebleven. Die programma’s hebben echter voor een sociaal bloedbad gezorgd en de economische heropstanding gefnuikt, stelt Syriza.

7 miljard euro

Het einde van de trojka en het steunprogramma zou betekenen dat Griekenland voorlopig niet meer op financiële steun kan rekenen. De geldschieters hadden immers nog zo’n zeven miljard euro aan kredieten op zak voor Athene. In een interview met de krant The New York Times had Varoufakis donderdag echter al bedankt voor die enveloppe. ‘Wij willen die zeven miljard euro niet. Wij willen het hele programma op een nieuwe leest schoeien.’

De Griekse schatkist blijft echter zorgen baren. Zo vielen de budgettaire inkomsten de voorbije maanden tegen omdat vele Grieken tijdens de verkiezingscampagne naar verluidt geen belastingen meer betaalden. Bovendien kondigde de nieuwe regering reeds maatregelen aan die door de trojka opgelegde saneringen terugdraaien. Ook geplande privatiseringen worden geannuleerd. Dat alles op enkele maanden van wat Griekse analisten ‘een vervloekte zomer’ noemen, met meer dan 10 miljard euro aan schuldaflossingen.

Onderhandelen

Tegen die achtergrond bevestigde Varoufakis vrijdag dat de regering met de andere eurolanden en de Europese instellingen wil blijven onderhandelen over ‘een globaal en duurzaam akkoord voor de heropbouw van een sociale economie’.

Naast een kwijtschelding van een deel van zijn schulden en een moratorium op rentebetalingen zouden de Grieken aansturen op minder stringente begrotingsdoelstellingen, met een primair begrotingsoverschot van 1,5 tot 1 procent in plaats van 4,5 procent zoals de trojka had vooropgesteld.

Geen kwijtschelding

De marsrichting van premier Alexis Tsipras en Varoufakis gaat lijnrecht in tegen het standpunt van de overige eurolanden. Dijsselbloem waarschuwde de Grieken voor unilaterale stappen die de geboekte vooruitgang in Griekenland teniet zouden doen. Het verwerpen van de bestaande akkoorden is ‘niet de juiste weg’, aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem herhaalde in Athene ook het verzet tegen een door Varoufakis bepleitte internationale conferentie over de kwijtschelding van een deel van de kolossale schuldenberg. ‘Zo’n conferentie bestaat reeds en ze heet de eurogroep’, zo verwees de Nederlander naar de bijeenkomsten van de ministers van Financiën van de eurolanden waarvan hij voorzitter is.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die mogelijk volgende week Tsipras in Brussel ontvangt, en verscheidene ministers hebben wel aangegeven bereid te zijn om te praten over een verlaging van de rente of langere looptijden voor de aflossing van leningen. Daarover waren in 2012 al afspraken gemaakt en daarover werd ook al voor de recente parlementsverkiezingen met de Griekse autoriteiten gepraat. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content