‘Griekenland was niet klaar voor eurozone’ (Ernst Welteke)

© Reuters

Griekenland had twaalf jaar geleden nooit in de eurozone mogen stappen. Dat zegt gewezen voorzitter van de Duitse nationale bank Ernst Welteke.

“Achteraf gezien is het duidelijk dat Griekenland destijds niet klaar was voor de euro”, zei Welteke in een interview met de BBC.

“Euro-exit lost niets op”

Het land is volgens hem verantwoordelijk voor drie procent van de totale economische productie in de eurozone. Welteke: “Als Griekenland de eurozone verlaat, zal het eurosysteem nog steeds functioneren. Mochten de Grieken toch de handdoek in de ring werpen, zou dat weinig van de huidige europroblemen oplossen.”

Volgens Welteke zou hun nieuwe munteenheid in waarde verminderen, waardoor ze hun schulden niet meer zouden kunnen afbetalen. “Europese banken die hen het geld in de eerste plaats hebben geleend, zouden in de problemen komen”, legt Welteke uit.

Hij benadrukt dat zowel bezuinigingen als economische groei noodzakelijk zijn om uit het dal van de eurocrisis te klauteren. Welteke: “In elk euroland moeten er structurele hervormingen komen. Niet enkel op de arbeidsmarkt, maar bijvoorbeeld ook op de belastingdiensten.”

Welteke haalt aan dat het niet de rol is van de Europese Centrale Bank (ECB) maar van de politici om met een oplossing van de eurocrisis voor de dag te komen.

Bundesbank

Welteke was van 1999 tot 2004 voorzitter van de Bundesbank, de Duitse nationale bank. Hij trad in 2004 af omwille van een rel over een verblijf in een luxehotel.

Eerder zei ook de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager in een interview met het Nederlandse weekblad Vrij Nederland dat Griekenland zich niet bij de euro had moeten aansluiten. Ook zijn voorganger Gerrit Zalm staafde De Jagers oordeel in de Volkskrant: “Het land heeft zich destijds met vervalste statistieken de eurozone binnen gelogen.” (SDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content