Griekenland: S&P waarschuwt voor 'selective default'

04/07/11 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:28

Bron: Trends

Ratingagentschap Standard & Poor's (S&P) gelooft niet in het zogenaamde 'rollover-plan' voor Griekenland.

Griekenland: S&P waarschuwt voor 'selective default'

© belga

De Franse overheid tekende - net als Duitsland - een plan met de banken uit waardoor die een bijdrage leveren om Griekenland van de ondergang te redden. De Franse financiële instellingen zouden daarbij op vrijwillige basis 70 procent van de aflopende schulden opnieuw in Griekenland investeren. Die operatie wordt een 'rollover' genoemd.

Volgens het ratingagentschap Standard & Poor's (S&P) kan Griekenland via dat plan in een 'selective default' - of selectieve wanbetaling - terechtkomen. In een reactie zakt de Europese eenheidsmunt maandagochtend tot 1,4521 dollar.

Aangezien S&P het rollover-plan als een 'selectieve wanbetaling' beschouwt, kan de ECB (Europese Centrale Bank) Griekse overheidsobligaties niet als onderpand voor kredietverlening aanvaarden. Volgens Christoph Rieger van de Commerzbank moet een van de drie partijen - Duitsland, de ECB of de ratingagentschappen - een compromis zoeken om een oplossing te vinden.

Zaterdag zetten de EU-ministers van Financiën van de 17 landen van de eurozone het licht op groen voor de vijfde schijf (12 miljard euro) van het totaalpakket van 110 miljard euro noodhulp aan Griekenland. Over een mogelijk tweede steunpakket van die omvang werd nog niets beslist. Een bijeenkomst daarover volgt op 11 juli.

Bloomberg/BO

Lees meer over:

Onze partners