Griekenland op de rand van het bankroet: voorlopig geen noodhulp

De besparingen die Griekenland doorvoert zijn niet voldoende voor de eurozone. Volgens Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zit Griekenlandin blessuretijd.

De ministers van Financiën van de eurozone kunnen de tweede noodlening voor Griekenland, ter waarde van 130 miljard euro, nog niet vrijgeven. Dat heeft eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker gezegd.

De ministers stellen drie voorwaarden. Als die vervuld zijn, kan de eurogroep volgende week woensdag 15 februari groen licht geven.

“Ondanks de grote vooruitgang die de voorbije dagen is geboekt, lagen alle noodzakelijke elementen nog niet op tafel om vandaag beslissingen te nemen”, zei Juncker.

BlessuretijdEuropees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn gaf aan dat Griekenland in de blessuretijd zit maar nog tijdig toegang kan krijgen tot zijn noodlening.

De ministers van Financiën verbinden weliswaar drie voorwaarden aan de deblokkering van die lening, die moet voorkomen dat Griekenland eind maart failliet gaat.

Ten eerste moet het Griekse parlement komende zondag het akkoord goedkeuren dat de Griekse autoriteiten met de trojka overeengekomen zijn over een streng sanerings- en hervormingsprogramma. Juncker heeft er alle vertrouwen in dat dat zal gebeuren. “Het parlement zàl het akkoord stemmen”, zei hij tot tweemaal toe.

Pensioen

De tweede voorwaarde is dat een besparing van 325 miljoen euro die dit jaar nog moet worden doorgevoerd in de structurele uitgaven “snel geïdentificeerd” moet worden. Eerder raakte bekend dat de Griekse minister van Financiën Venizelos de grootste moeite had om zijn Europese collega’s te overtuigen van het alternatief dat Athene gevonden had voor de besparing in de aanvullende pensioenuitgaven die de trojka had voorgesteld. Blijkbaar is hij er uiteindelijk niet in geslaagd voldoende duidelijkheid te verschaffen.

Die 325 miljoen is maar 10 procent van de totale inspanning van 3 miljard die de Grieken dit jaar moeten leveren, maar is niettemin onontbeerlijk, zei Juncker. Zonder die besparing kan het Griekse begrotingstekort tegen 2020 niet teruggebracht worden tot 120 procent van het bbp, zoals internationaal afgesproken werd.

Garanties

Ten derde vraagt de eurogroep stevige politieke garanties van de Grieken over de implementering van het akkoord. “Voor we beslissingen kunnen nemen, moeten deze drie elementen op tafel liggen”, aldus Juncker. De Grieken beloven dat ze “in de komende dagen” de voorwaarden zullen vervullen.

Pro memorie: de noodlening van 130 miljard euro is samengesteld uit een gezamenlijke inspanning ten belope van 100 miljard van het noodfonds EFSF en het IMF en een bijdrage van 30 miljard euro van de eurolanden aan de overeenkomst tussen Griekenland en de privésector over een vrijwillige schuldherschikking. Die deal, benadrukte Juncker nog eens, is noodzakelijk om Griekenland weer op het juiste pad te zetten. Er is nu een technisch akkoord, waarvan de trojka nagaat of het de Griekse schuldenberg afbouwt volgens de afgesproken doelstelling.

Dinsdag bekijkt een technische werkgroep van de eurogroep of Griekenland aan alle gestelde voorwaarden voldaan heeft. Is dat het geval, dan komt de eurogroep zelf op woensdag opnieuw samen en zal ze het licht op groen zetten voor de vrijmaking van de noodlening.

Beloftes

Olli Rehn en Jean-Claude Juncker zeiden ook dat de Europese Commissie volgende week met concrete voorstellen komt om de hervormingen die de Grieken moeten doorvoeren beter te monitoren. Daarmee hopen ze te bekomen dat Griekenland eindelijk zijn beloftes nakomt.

Rehn verklapte ook dat het Frans-Duitse voorstel om een geblokkeerde rekening te creëren waarop Griekenland de rentebetalingen op zijn noodleningen moet storten wel degelijk bestudeerd wordt door de Commissie. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content