‘Griekenland moet sterk staan’

© Karl

Griekenland kan nog tot 8 april voort. Daarna is nieuwe steun nodig om een bankroet te voorkomen. Dat stelt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van berekeningen van de Europese Commissie.

De Griekse overheid zou eind maart nog de ambtenarensalarissen kunnen betalen, mede dankzij geld van staatsbedrijven, pensioenfondsen en sociale voorzieningen.

Na 9 april wordt de situatie kritiek. Dan moet 467 miljoen euro worden terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds, terwijl voor 2 miljard euro kortlopende leningen aflopen. De Griekse premier Alexis Tsipras moet de eurolanden overtuigen van zijn wil om de Griekse economie te hervormen, en zo een nieuwe uitbetaling van de beloofde noodkredieten veiligstellen.

Vorige week werd Tspiras ontvangen door de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de dialoog te versterken. De Griekse premier hield een pleidooi voor “het overwinnen van de verschrikkelijke stereotypen” die over Grieken en Duitsers worden verteld. Hij beloofde ook “omvangrijke structurele hervormingen”. Duitsland wil dat Griekenland “economisch sterk staat en met groei aanknoopt”, zei Merkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content