‘Griekenland moet lonen uitbetalen in drachmen’

© belga

“Griekenland kan maar beter beginnen met de helft van zijn pensioenen en ambtenarenlonen uit te betalen in de Griekse nationale munt.” Als voorbereiding op een vertrek uit de eurozone. Dat verklaart Alexander Dobrindt, een conservatief politicus uit Duitsland.

Alexander Dobrindt is algemeen secretaris van de Christelijke Sociale Unie (CSU), de zusterpartij van de christen-democratische CDU van bondskanselier Angela Merkel.

In een interview met de Duitse krant Die Welt verduidelijkte Dobrindt waarom de eurozone beter af is zonder Griekenland en vice versa.

‘Einde van de weg’

“Met Griekenland hebben we het einde van de weg bereikt. Er kan geen sprake zijn van verdere financiële steun. Een land dat niet de wil toont om te voldoen aan de opgelegde voorwaarden, of niet in staat is dat te doen, moet zijn geluk buiten de eurozone zoeken,” aldus Dobrindt.

De kritiek van Dobrindt – en die van zijn partij – op de bailouts waartoe Europa zich verplicht, illustreren de Duitse frustratie over het Grieks onvermogen om de vereiste hervormingen door te voeren in ruil voor een reddingspakket van 130 miljard euro.

Volgens Dobrindt moet Griekenland nu beginnen met de helft van de ambtenarenlonen, pensioenen en andere uitgaven in de oorspronkelijke Griekse munt – de drachme – uit te betalen.

Geleidelijke terugkeer

“Een geleidelijke terugkeer naar de oude munt is beter voor Griekenland dan een drastische uitstap. Met de drachme als parallelle munteenheid kunnen de opportuniteiten voor economische groei zich dan gestaag beginnen te ontwikkelen,” luidt het.

Dobrindt legt wel niet uit hoe Griekenland een gedeeltelijke terugkeer naar de oude munt kan doorvoeren zonder dat dit aanleiding geeft tot onrust op de financiële markten en een meer dan waarschijnlijke ‘run on the bank’.

Der Spiegel Afgelopen weekend bond het Duitse weekblad Der Spiegel de kat de bel aan door erop te wijzen dat de Grieken allicht 50 miljard euro extra – bovenop de geplande 130 miljard euro – zullen nodig hebben. Bovendien zou het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgens recente berichten de kredietlijn naar Griekenland willen stopzetten. Het Duitse noch het Griekse ministerie van Financiën wilde commentaar geven op het rapport van der Spiegel. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content