Griekenland krijgt steunpakket van overheid en banken

© belga

Het noodlijdende Griekenland krijgt een tweede steunpakket van Europa. Ditmaal helpt de private sector de nood lenigen.

De staats-en regeringsleiders van de zeventien eurolanden hebben donderdag een akkoord bereikt over een nieuw steunpakket van 109 miljard euro voor het noodlijdende Griekenland. De private sector brengt daar nog eens bijna 50 miljard euro bovenop. Het is de bedoeling dat het nieuwe steunpakket een besmetting van de hele eurozone uitsluit.

Concreet kan Athene van nu tot 2014 rekenen op heel wat vers geld. Bovenop de lening van 110 miljard van vorig jaar – waarvan de Grieken intussen al 65 miljard uitgekeerd zagen – tasten het noodfonds EFSF en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opnieuw in de buidel. Athene kan daardoor rekenen op 109 miljard euro, maar ook de private schuldeisers van Griekenland staan met bijna 50 miljard klaar.

Vrijwillige bijdrage

Ongeveer 37 miljard van de private steun komt van een “vrijwillige bijdrage” van de betrokken instellingen. De overige 12 miljard aan privaat geld komt vrij via het terugkopen van Griekse schulden, het verlengen van de looptijd van obligaties of een herinvestering bij afloop ervan. Op lange termijn zal de inspanning van de private schuldeisers afklokken op 135 miljard euro, voegde de Franse president Sarkozy daar nog aan toe.

Leningen worden draaglijker

Ook de leningen voor Griekenland en de andere lidstaten van de eurozone in moeilijkheden wordt draaglijker gemaakt. De looptijd van de leningen wordt verdubbeld tot “minstens” vijftien jaar. Daardoor kunnen de intresten op die leningen verlaagd worden van gemiddeld 4,5 procent naar 3,5 procent, wat de afbetalingen beter beheersbaar maakt. Ook Ierland wordt op die manier geholpen, maar belooft in ruil “constructief” te zullen meewerken in de gesprekken rond CCTB, de gezamenlijke Europese grondslag voor de vennootschapsbelastingen.

Noodfonds

Tegelijk krijgt het Europese noodfonds EFSF aanzienlijk meer armslag om nieuwe crisissen te voorkomen. Volgens Sarkozy wordt het een echt “Europees monetair fonds”. Hoewel dat tot nog toe statutair uitgesloten was, zal het voortaan rechtstreeks op de secundaire markten staatspapier van landen in moeilijkheden kunnen opkopen, dus rechtstreeks van de private banken en investeerders.

ECB

Voorwaarde is wel dat de ECB “uitzonderlijke omstandigheden” ontwaart en de lidstaten unaniem groen licht geven. Bovendien mag het EFSF onder bepaalde voorwaarden aan noodlijdende regeringen ook preventieve kredietlijnen aanreiken om hun banken van vers geld te voorzien, zelfs als de betrokken landen nog geen beroep deden op een steunplan.

Trichet

Topman van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet noemde het nieuwe steunpakket voor Athene alvast “cruciaal” om de Griekse economie te stabiliseren.

(belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content