Griekenland kleurt beurzen bloedrood

03/10/11 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:47

Bron: Trends

De beurzen in Europa zijn, in navolging van hun Aziatische sectorgenoten, in het rood geopend en gesloten. De onzekerheid over Griekenland weegt zwaar, en de financials betalen het gelag.

Griekenland kleurt beurzen bloedrood

© belga

Griekenland heeft verklaard dat het zijn begrotingsdoelstellingen niet haalt en dat doet de vrees voor een faillissement weer oplaaien.

Dexia
De Bel20 in Brussel stond na een kwartier handel bijna 2 procent
lager. Tegen het middaguur herstelde de index licht tot een verlies van 1,70 procent tot 2.094 punten. Na de slotbel prikt de sterindex uit op -1,62 procent tot 2.096,74 punten.

Het grootste koersverlies is voor Dexia, dat al bij opening meer dan 10 procent verloor. Op het einde van de handelsdag likt de geplaagde bank-verzekeraar de wonden van een dip van 10,16 procent. Het Dexia-aandeel is nu nog slechts 1,30 euro waard. De koersval kwam er in eerste plaats doordat ratingbureau Moody ermee dreigt de ratings van Dexia te verlagen.

Banken krijgen weer klappen

Maar de aanval van Moody's op Dexia is niet de enige oorzaak, want ook de andere financials krijgen na het herstel van vorige week de wind van voren als gevolg van de oplaaiende onrust over het Europese zorgenkind Griekenland. KBC verliest 8,77 procent en verzekeraar Ageas 3,61 procent. De enige winnaars op Euronext Brussel heten ABInBev en UCB, die een winst boeken van respectievelijk 1,46 en 1,70 procent.

In Frankfurt sluit de DAX met een verlies van 2,28 procent. In Parijs wordt een verlies van 1,85 procent opgetekend, met de bankaandelen van BNP Paribas (-4,64 procent) en Société Générale (-5,15 procent) als de grootste verliezers. Londen noteert een licht verlies van 1 procent. (Belga/BO/EE)

Lees meer over:

Onze partners