Griekenland: geen sprake van terugkeer naar drachme, verzekert Varoufakis

19/05/15 om 08:16 - Bijgewerkt om 08:15

Voor Griekenland dreigt opnieuw het bankroet. De regering moet tegen 5 juni opnieuw 1,5 miljard dollar schuld aflossen aan het IMF, maar heeft nog geen akkoord met zijn kredietverleners over de uit te voeren hervormingen. Minister van Financiën Yanis Varoufakis maakt zich sterk dat in de komende dagen een deal uit de bus valt.

Griekenland: geen sprake van terugkeer naar drachme, verzekert Varoufakis

Yanis Varoufakis © BELGAIMAGE

Varoufakis ontkende in een gesprek met het nieuwsprogramma Ston Eniko op Star TV dat Griekenland de eurozone zal verlaten. 'Een andere munt staat niet op onze radar'.

Brief

Eerder verzekerde regeringswoordvoerder Gabriel Sakellaridis dat Athene in mei nog salarissen en pensioenen kan uitbetalen. Maar tegen het einde van de maand moet er met de Europese partners en het IMF een akkoord worden bereikt 'om de cruciale liquiditeitenproblemen op te lossen', zo stelde de woordvoerder.

Sommige media berichten intussen over een brief waarin de linkse premier Alexis Tsipras IMF-baas Christine Lagarde zou gewaarschuwd hebben dat de schuldaflossing van 5 juni aan de instelling gemist zal worden indien de geldschieters niet bewegen.

Hervormingen

Griekenland onderhandelt al maanden met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF over een hervormingsprogramma dat uitgevoerd moet worden in ruil voor de vrijmaking van vers geld (7,2 miljard euro) uit het tweede steunprogramma dat eind juni verstrijkt.

Ondanks het nijpende tekort aan cash, weigert de regering in te binden op haar zogenaamde 'red lines', zo verzekerde de zegsman. Dat betekent onder meer dat er niet gesnoeid mag worden in de pensioenen. Athene wil ook geen derde steunprogramma meer en blijft ijveren voor een schuldherschikking.

Sakellaridis herinnerde eraan dat Athene al sinds augustus geen geld meer ontving uit het steunprogramma. Tegelijkertijd moet de regering wel eerdere leningen blijven aflossen. 2015 is in dat opzicht 'het zwaarste jaar tot 2030', aldus de regeringswoordvoerder. Griekenland moet dit jaar nog 12,55 miljard euro en 2,95 miljard euro aan interesten terugbetalen.

Zomer

Het Griekse blad To Vima berichtte maandag dat de Commissie zou hebben voorgesteld om voor juli 3,7 miljard euro Europees geld te deblokkeren in ruil voor de snelle uitvoering van een reeks maatregelen die de Griekse staat tegen eind 2016 vijf miljard euro moet opleveren.

Breekpunten in de onderhandelingen, zoals pensioenen, de deregulering van de arbeidsmarkt en schuldherschikking, zouden over de zomer worden getild. De Griekse regering noch de Commissie bevestigen het bestaan van het voorstel. (Reuters/Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners