Griekenland betaalt ECB-lening netjes terug

20/08/15 om 13:58 - Bijgewerkt om 13:58

Griekenland heeft de eerste 13 miljard euro uit het nieuwe 'hulpprogramma' van de europartners ontvangen en kan daarmee zijn schulden aflossen.

Griekenland betaalt ECB-lening netjes terug

IMF-topvrouw Lagarde en de Griekse minister van Finaciën Tsakalatos © reuters

De 13 miljard euro werd donderdagochtend overgeschreven, meldde het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) donderdag in Luxemburg.

De eerste schijf noodhulp dient niet om de Griekse economie aan te zwengelen, maar wel om de schulden aan de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationale Muntfonds (IMF) af te lossen.

Vandaag - donderdag 20 augustus - was de dag waarop Athene de 3,4 miljard euro die Griekenland geleend had van de Europese Centrale Bank ECB moest terugbetalen. Dat is intussen gebeurd, precies op tijd.

De terugbetaling aan de centrale bank, die oorspronkelijk 3,2 miljard bedroeg maar door de rente opgelopen is tot 3,4 miljard euro - zou niet mogelijk geweest zijn zonder de omstreden schuldendeal met de kredietverstrekkers.

Griekenland kan door het akkoord met de schuldeisers de komende drie jaar een beroep doen op een totaalbedrag van 86 miljard euro. Gisteren - woensdag - keurde het Duitse parlement het reddingsplan voor Griekenland goed. Ook precies op tijd. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners