Griekenland belandt weer in recessie

12/02/16 om 15:35 - Bijgewerkt om 16:18

Het noodlijdende Griekenland kampt verder met een kwakkelende economie. Het Griekse bbp is namelijk voor het tweede kwartaal op rij gekrompen, blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor statistiek Elstat.

Griekenland belandt weer in recessie

© reuters

Het Griekse bruto binnenlands product (bbp) kromp in het laatste kwartaal van 2015 met 0,6 procent, blijkt uit een eerste raming van het Griekse statistiekbureau Elstat. In het derde kwartaal van vorig jaar was er ook al sprake van een krimp met 1,4 procent, waardoor Griekenland na twee kwartalen van krimp op rij in een periode van recessie belandt. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2014 kromp het Griekse bbp de laatste drie maanden van vorig jaar volgens de eerste raming met 1,9 procent.

De gemiddelde analistenprognose van Bloomberg hield voor het laatste kwartaal van 2015 rekening met een afname van het bbp met 0,8 procent.

Griekenland belandde iets meer dan een jaar geleden in een van de meest traumatische periodes in de moderne economische geschiedenis, nadat een linkse regering aan de macht kwam die ten strijde trok tegen een door Europa opgelegd bezuinigingsbeleid.

Na bitse onderhandelingen maakt de regering van premier Tsipras een U-bocht, waardoor een nieuwe schijf noodhulp vrijkwam.

Ondanks een korte heropleving in 2014 verkeert de Griekse economie eigenlijk al in moeilijkheden sinds het begin van de financiële crisis in 2008.

Over heel 2015 kromp de Griekse economie met 0,7 procent in vergelijking met 2014.

Griekenland belandt weer in recessie

© Elstat

Volgens recente prognoses van de Europese Commissie krimpt het Griekse bbp in 2016 met 0,7 procent vooraleer er in 2017 opnieuw groei (2,7 procent) wordt opgetekend.

(BO)

Onze partners