Griekenland: banken eurozone bespreken 'vrijwillige bijdrage' woensdag

05/07/11 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Bron: Trends

De grootste banken van de eurozone komen woensdag in Parijs bijeen om hun bijdrage voor het noodlijdende Griekenland te bespreken. Dat meldt de Britse krant Financial Times dinsdag.

Griekenland: banken eurozone bespreken 'vrijwillige bijdrage' woensdag

© belga

De bijeenkomst heeft als doel de voorwaarden vast te leggen voor een engagement op langere termijn van de banken. Afgelopen week zaten de banken al om de tafel om de zogenaamde 'vrijwillige bijdrage' concreet te omschrijven. Politici vragen namelijk een vrijwillige bijdrage van de financiële instellingen om Griekenland van de ondergang te redden. De noodlijdende Grieken wachten op een tweede steunpakket van ongeveer 110 miljard euro.

Frankrijk legde alvast een eerste voorstel op tafel, waarbij de banken - via een 'rollover' - 70 procent van de Griekse staatsobligaties voor een looptijd van drie jaar opnieuw zouden investeren voor een periode van dertig jaar. Griekenland zou daarop een rente van 5,5 tot 8 procent betalen.

Volgens Financial Times botst het Franse voorstel op Duitse bezwaren. Ook Europese toplui en Griekse onderhandelaars zouden hun bedenkingen hebben, waardoor een compromis aan de orde is tijdens de bijeenkomst in Parijs. Een nieuw voorstel zou er onder meer in bestaan dat Griekenland een lagere rente - tot 5,76 procent - op het staatspapier betaalt.

Maandag stelde het ratingbureau S&P het rollover-plan ter discussie door het als een 'selective default' (selectieve wanbetaling) te omschrijven. Daardoor zou de ECB (Europese Centrale Bank) Griekse overheidsobligaties niet als onderpand voor kredietverlening aanvaarden.

BO

Lees meer over:

Onze partners