Grieken gaan forser besparen

23/05/11 om 18:32 - Bijgewerkt om 18:32

Bron: Trends

De Griekse regering buigt zich over een nieuw meerjarenplan om het land uit de crisis te leiden. Een eerste versie van het plan 2012-2015 werd door de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als onvoldoende beschouwd.

Grieken gaan forser besparen

© belga

De EU en het IMF zouden naar verluidt het geplande privatiseringsprogramma, dat tegen 2015 50 miljard euro moet opbrengen, versneld willen zien. De Griekse media spreken van een afslanking in de publieke sector en een verhoging van de directe belastingen. Het nieuwe plan zou begin juni aan het parlement worden voorgelegd.

Intussen worden de Griekse financiën door experts onder de loep genomen. Die moeten de vijfde schijf van de lening - van de EU en het IMF - aan Griekenland vrijgeven. Die vijfde schijf bestaat uit 12 miljard euro van de 110 miljard euro die in mei 2010 aan het land werd toegekend.

Komt de vijfde schijf er niet, dan rest er Griekenland meer dan waarschijnlijk het bankroet, liet Griekse premier Papandreou het voorbije weekend verstaan. De Griekse schuld is opgelopen tot ruim 150 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Lees meer over:

Onze partners