Gimv, investeerder of fondsenbeheerder?

© Thinkstock
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Verandert investeringsmaatschappij Gimv stilletjes van stiel? In de eigen portefeuille van Gimv zitten voor 814 miljoen euro aan investeringen. Gimv doet ook het beheer van een reeks fondsen, opgezet met andere partijen voor gezamenlijke investeringen. In de fondsen zit voor 800 miljoen euro aan beschikbare middelen.

Gimv beheert een achttal zogenoemde co-investeringsfondsen. Voorbeelden zijn Gimv-XL, opgericht samen met de Vlaamse overheid, en Gimv-Agri+, samen met de Boerenbond. De fondsen beschikken samen over 800 miljoen euro.

Schuift Gimv op naar de job van fondsenbeheerder? “Neen, wij blijven op de eerste plaats een investeerder voor eigen rekening,” zegt Kristof Vande Capelle, financieel directeur van Gimv. “De co-investeringsfondsen zorgen voor een schaaleffect. Je kan grotere bedragen investeren, voor eenzelfde inzet aan mankracht voor de opvolging. De investeringen die we samen met Gimv-XL doen bijvoorbeeld, zouden we niet op eigen kracht aankunnen.”

In het geval van DG Infra, de joint venture voor infrastructuurinvesteringen samen met Belfius, zou het schaaleffect wel eens erg groot kunnen worden. DG Infra mikt de komende vijf jaar op 400 miljoen investeringen. “De joint venture krijgt voor zijn infrastructuurprojecten vaak een overheidsvergoeding,” zegt Hans D’Haese, analist van Bank Degroof. “Dat zijn voorspelbare inkomsten, gespreid over een lange periode. Dat maakt de banken bereidwillig. Bovenop elk miljoen dat DG Infra investeert, zullen gemakkelijk 9 miljoen aan bankkredieten komen. Met een investeringscapaciteit van 400 miljoen euro zal DG Infra op die manier projecten met een totale waarde van 4 miljard euro kunnen financieren.”

Managementfees

De huidige 800 miljoen in de acht fondsen moeten, tegen een commissie van 2 procent, 16 miljoen euro opbrengen. Toch een mooi bedrag, afgezet tegen een nettowinst van zowat 33 miljoen euro afgelopen boekjaar? “De commissie is niet voor ieder fonds 2 procent,” zegt Vande Capelle. “Soms is ze lager door de aard van fonds, of door de afloop van de investeringsperiode. Vorig boekjaar haalden we 9,6 miljoen euro aan zogenoemde managementfees.”

De 400 miljoen investeringen van DG Infra zullen voor de commissie-inkomsten van Gimv geen verschil uitmaken.”Technisch gezien zullen die middelen rechtstreeks vanuit de balans van DG Infra geïnvesteerd worden, en niet via een fonds onder de joint venture,” zegt Frank De Leenheer, woordvoerder van Gimv. “Dat betekent dat we er ook geen beheersvergoeding op innen.”

De investeringen van DG Infra zullen overigens niet alleen uit de zakken van Gimv en Belfius komen, zegt De Leenheer. “We kijken hoe we bijkomende middelen van externe investeerders kunnen inzetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content