Gezinnen stapelen schulden op door de crisis

© AFP

Door de crisis stapelen gezinnen almaar meer kleine schulden op. Gerechtsdeurwaarders gaan steeds vaker de baan op voor kleine bedragen die een procedure niet waard zijn.

De Belgische gerechtsdeurwaarders merken bij hun werk dat de crisis ertoe geleid heeft dat tegenwoordig veel gezinnen kampen met kleine schulden. “Het gaat dan bijvoorbeeld om parkeerboetes of rekeningen van energieleveranciers, kleine bedragen die eigenlijk zinnig gesproken geen procedure waard zijn”, zegt Ivo Goeyens, voorzitter van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB).

Goeyens geeft het voorbeeld van een schuld van 25 euro. Komt er een gerechtsdeurwaarder aan te pas, dan komen daar 100 euro kosten bij. “Dat hebben we meer en meer”, zegt de voorzitter, die nog opmerkt dat de sociale druk om een aantal dingen te hebben, toeneemt.

Achterstallige rekeningen planten zich bovendien snel voort, luidt het. “Vandaag wordt er één betaald, maar blijven er twee liggen. In een minimum van tijd degradeert de situatie.”

De NKGB stelde zijn jaarverslag voor. Daaruit blijkt dat de gerechtsdeurwaarders zich vorig jaar meer dan 2,12 miljoen keer hebben verplaatst op vraag van rechtzoekenden. Meer dan 1,065 miljoen personen hebben toen een gerechtsdeurwaarder op zijn kantoor geraadpleegd.

Ook voor de staat zijn de gerechtsdeurwaarders van belang. Vorig jaar inden ze voor ruim 251 miljoen euro aan directe belastingen en btw, bijna 13 miljoen euro aan registratierechten en 382 miljoen euro aan boetes. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content