Geen euforie op beurzen na stresstest

© belga

De Europese beurzen noteren maandag winst. Beleggers blijken weliswaar opgelucht na de resultaten van de stresstest voor de banken, van euforie is evenwel geen sprake.

Na een uur handel noteerde de EuroStoxx50 maandagmorgen 0,5 procent hoger, maar kort na de middag bleef daar nog slechts 0,1 procent van over. “De stresstests hebben geen ‘lijken in de kast’ naar boven gebracht”, verklaarde valutaspecialist bij ING Chris Turner afgelopen vrijdag na de bekendmaking van de resultaten van de stresstests waaraan de Europese banken onderworpen werden.

De meeste Europese bankaandelen staan maandag dus op winst. BNP Paribas (+2,3 procent) en ING (+3,8 procent) klimmen moeiteloos hoger, maar Deutsche Bank moet aanvankelijk -1,3 procent prijsgeven. Deutsche Bank slaagde wel zonder enig probleem in de stresstest, maar weigerde bepaalde informatie – zoals de blootstelling aan overheidsobligaties – vrij te geven. Dat gebrek aan transparantie wordt kennelijk niet gewaardeerd op de beursvloer. Uiteindelijk kan de bank het verlies tegen het einde van de handelsdag ombuigen in een bescheiden winst van 1 procent.

Wat ons land betreft, slaagde zowel KBC als Dexia voor de tests, met een kernkapitaalratio van 9,4 procent voor KBC en van 10,9 procent voor Dexia. Het KBC-aandeel stijgt maandagmorgen met anderhalf procent. Na de middag wordt de winst gehalveerd maar na de slotbel sluit de koers opnieuw aan tegen 1,4 procent. Dexia boekt kort na de middag ruim 2 procent winst, die het in de late namiddag uitdiept tot ruim 9 procent . Het blijft de vraag of de ‘late’ koersexplosie van Dexia iets te maken heeft met de stresstest of andere elementen een rol hebben gespeeld. Opvallend is dat Dexia pas na 16 uur de hoge sprong maakte, waarbij het aantal verhandelde aandelen meer dan verdubbelde.

Ook Ageas (ex-Fortis) maakt met een dikke 5 procent een mooie winst. De verzekeraar maakte voorbeurs bekend zijn Turkse pensioen- en levenactiviteiten te verkopen aan BNP Paribas Assurance. Ageas boekt daar wellicht een kleine meerwaarde op.

Juncker

Dat de financiële markten niet euforisch reageren op de overwegend positieve resultaten van de stresstest heeft te maken met de groeiende kritiek erop. Volgens bepaalde critici ligt de lat namelijk niet hoog genoeg en kost het de grootbanken geen enkele moeite de test met glans te doorstaan. In een reactie op die kritiek verklaarde Eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker dat de resultaten aantonen dat het Europese banksysteem “robuust” is. “De tests waren in hun geheel geloofwaardig. Ze werden op een zeer professionele wijze uitgevoerd, door partijen die op onafhankelijke wijze konden werken”, voegde hij eraan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content