Gasprijs blijft lichtjes stijgen

26/08/10 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

Bron: Trends

Het recente rapport van de CREG over de 'Evolutie van de aardgasgasprijzen op de residentiële markt' wijst op een stijging van de gasprijs, die nog een paar maanden zal blijven aanhouden, zegt woordvoerder Laurent Jacquet.

Gasprijs blijft lichtjes stijgen

© belga

Hoe verklaart u de stijging van de gasprijs voor de consument? Die is met bijna een kwart gestegen in vergelijking met augustus 2009.

Laurent Jacquet: "De eindprijs van het aardgas wordt in ons land voor 83 procent bepaald door de olieprijs op de beurzen, terwijl de gasprijs op de beurzen slechts een gewicht heeft van 17 procent. Als de eindprijs voor aardgas stijgt, heeft dat dus vooral te maken met de stijging van de olieprijs. Die ligt momenteel vrij hoog: 80 dollar per vat. Ook de gasprijs op de beurs is lichtjes gestegen."

Vanwaar dan de stijging van de olieprijzen? Laurent Jacquet: "De olieprijs kende zijn piek in juli 2008. Door de crisis is hij nadien fors gedaald, tot half 2009. Hetzelfde geldt voor de gasprijs op de beurs. Nadien is de olieprijs opnieuw beginnen te stijgen. Dat heeft alles te maken met speculatie, met een lichte stijging van de vraag en met de evolutie in de olieproductie."

Wat zijn de consequenties voor de consument?

Laurent Jacquet: "Een stijging van de olieprijs betekent altijd een stijging van de gasprijs, met een vertraging van zes maanden. Aangezien de olieprijs de laatste maanden is blijven stijgen, zal ook de aardgasprijs nog even toenemen, maar wel lichtjes."

Ingrid Van Daele (Knack)

Lees meer over:

Onze partners