G20: principeakkoord over verhoging budget IMF

04/11/11 om 15:50 - Bijgewerkt om 15:50

Bron: Trends

Concrete afspraken zijn er echter niet gemaakt, die hete aardappel wordt doorgeschoven naar de ministers van Financiën. Zij moeten uitzoeken hoe ze het IMF meer armslag kunnen geven.

G20: principeakkoord over verhoging budget IMF

© Image Globe

Een van de agendapunten van de G20-vergadering in het Zuid-Franse Cannes was een verhoging van het budget van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In zijn afsluitende persconferentie kondigde de Franse president Nicolas Sarkozy, gastheer van de top, aan dat de leiders overeen zijn gekomen om het IMF extra middelen te geven maar het niet eens zijn geraakt over de wijze waarop. Dat moet in de komende maanden beslist worden.

Sarkozy: "We hebben ons ertoe verbonden het IMF te versterken voor wanneer de nood het hoogst is."

In hun slotverklaring benadrukken de staatshoofden en regeringsleiders dat ze ervoor willen zorgen dat het IMF zijn "systemische rol kan blijven spelen voor al zijn leden".

Europees president Herman Van Rompuy verduidelijkte dat de extra middelen "niet alleen voor de eurozone bedoeld zullen zijn, maar voor de hele wereldgemeenschap".

Drie optiesEr worden drie opties naar voren geschoven waarover de ministers van Financiën zich zullen moeten buigen: bilaterale bijdragen aan het IMF, vrijwillige bijdragen in een speciale, nieuwe IMF-structuur of 'bijzondere trekkingsrechten'.

Die laatste zijn onvoorwaardelijke trekkingsrechten op het IMF die centrale banken toelaten elkaars valuta op te kopen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners