Franse regering maakt benzine 6 cent per liter goedkoper

© reuters

De Franse regering vindt de benzineprijs aan de pomp te duur en grijpt in.

Tanken in Frankrijk wordt goedkoper, omdat de benzineprijs te hoog ligt. Zo luidt de redenering van de Franse overheid, die de motorbrandstofprijzen tot 6 eurocent per liter wil verlagen. De maatregel werd dinsdag aangekondigd door minister van Economie en Financiën Pierre Moscovici.

De helft van de tegemoetkoming aan de consument neemt de Franse overheid voor haar rekening. Voor de resterende 3 eurocent per liter zouden de oliemaatschappijen garant staan.

Omgerekend kost de maatregel de Franse overheid – en dus onrechtstreeks de belastingbetaler – 300 miljoen euro.

De prijsverlaging zou drie maanden gelden in afwachting van een meer duurzame ingreep, verklaarde Moscovici na overleg met de sector. De tijdelijke maatregel wordt binnen de 24 uur van kracht.

Jean-Louis Schilansky, voorzitter van de Franse Unie van Petroleum Industries (UFIP), bevestigt het bericht van de Franse regering, maar voegt eraan toe dat iedere producent zelf zal beslissen in welke mate hij een bijdrage (prijsverlaging) levert.

Dinsdag kondigde Total al een reductie van 2 tot 3 cent per liter aan langs de autosnelwegen. De Unie van Onafhankelijke Petroleum Importeurs (IPU), die de tankstations bij supermarktketens Auchan, Carrefour, Casino en Cora vertegenwoordigt, reageerde veeleer terughoudend op het verzoek om de benzineprijs te verlagen. UPI wijst er in dat verband op dat de winstmarge voor de tankstations amper 1 cent per liter bedraagt.

Op dit moment wordt in Frankrijk – volgens gegevens van de overheid – ongeveer 1,70 euro per liter loodvrije benzine en 1,50 euro per liter diesel neergeteld. (Le Monde/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content