Franse beurswaakhond eist boete van 4 miljoen euro tegen Euronext

04/11/15 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

Bron: Trends

De Franse beurswaakhond AMF eist een boete van minimaal 5 miljoen euro tegen het Amerikaanse Virtu en van 4 miljoen euro tegen Euronext, de uitbater van onder meer de Parijse en Brusselse beurs.

Franse beurswaakhond eist boete van 4 miljoen euro tegen Euronext

© REUTERS

Aan de basis ligt "flitshandel", een geautomatiseerde methode om enorm snel beursorders door te geven en zo andere handelaars in snelheid te pakken.

Flitshandel

Flitshandel gebeurt met behulp van krachtige computers en algoritmes om een veelvoud aan orders door te voeren in een recordtijd. De winst per aandeel bedraagt vaak maar een paar cent, maar door de grote hoeveelheid transacties loopt de totale winst op. De snelheid en de krachtige technologie maken het moeilijker voor regulatoren om controle uit te oefenen.

De Franse beurswaakhond, Autorité des marché financiers (AMF), trekt nu toch ten strijde tegen de praktijk. Volgens AMF heeft Virtu, gespecialiseerd in flitshandel, de koersen van 27 aandelen uit de Franse aandelenkorf CAC40 gemanipuleerd.

Beursuitbater Euronext zou dan weer zijn neutraliteitsverplichtingen niet zijn nagekomen door een commercieel voordeel toe te kennen aan Virtu. De feiten speelden zich af tussen 21 juli en 2 september 2009. (Belga/NS)

Onze partners