Fortis: Burgerlijke partijen tussen tevredenheid en verwondering

© Belga

Laurent Arnauts, de advocaat van 1200 Fortis-aandeelhouders, is tevreden dat het Brusselse parket beslist heeft zeven ex-bestuurders te vervolgen voor mogelijke beurskoersmanipulatie en oplichting.

De advocaat vindt het daarentegen verwonderlijk dat Ageas en BNP Paribas Fortis buiten schot blijven. Dat meldt de advocaat in een persmededeling.

“Het is zeer positief dat het parket de visie van de burgerlijke partijen bijtreedt dat er inderdaad sprake is van mogelijke beurskoersmanipulatie en/of oplichting, en een aantal gezagdragers strafrechtelijk wil vervolgen”, zegt meester Arnauts. “Het is wel verwonderlijk dat het parket alleen de individuen wenst te vervolgen en niet de ‘deep pockets’ die van de fouten van deze laatsten hebben geprofiteerd en waarvoor zij handelden, namelijk Ageas (ex-Fortis) en BNP Paribas Fortis (ex-Fortis Bank).”

Bijkomende onderzoeksdaden

De eindvordering van het Brusselse parket betekent niet dat Ageas en BNP Paribas Fortis automatisch de dans zullen ontspringen, aldus nog meester Arnauts. “De raadkamer kan nog steeds beslissen Ageas en BNP Paribas Fortis toch door te verwijzen. Ageas zal in ieder geval voor de raadkamer moeten verschijnen, omdat de burgerlijke partijen nominatief een klacht hebben ingediend tegen het bedrijf. Maar het zal dus aan de burgerlijke partijen zijn om voor de doorverwijzing te argumenteren. Dit houdt ook in dat bijkomende onderzoeksdaden kunnen worden gevraagd betreffende de implicatie van de vennootschappen als dusdanig.”

Alvorens verdere uitspraken te doen, wil de advocaat de geschreven vordering van het parket inkijken. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content