Fondsen investeren 1,4 miljard euro in België

© Thinkstock
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Investeringsfondsen hebben vorig jaar 1,41 miljard euro in Belgische bedrijven geïnjecteerd, een stijging met liefst 44 procent. Het cijfer wordt vertekend door enkele grote deals.

Investeringsfondsen hebben vorig jaar 1,41 miljard euro in Belgische bedrijven geïnjecteerd, een stijging met liefst 44 procent. Het cijfer wordt vertekend door enkele grote deals.

Investeringsmaatschappijen, durfkapitaalfondsen en andere private equityspelers hebben vorig jaar 1,41 miljard euro in Belgische bedrijven gestoken, zo blijkt uit cijfers van de Europese sectorfederatie EVCA. De investeringen maken daarmee een sprong van 44 procent tegenover 2011, toen het geïnvesteerde bedrag uitkwam op 977 miljoen euro.

Daarmee behoort België tot de Europese uitblinkers. In heel Europa zakten de investeringen vorig jaar met 19 procent tot 36,5 miljard euro.

Toch is er geen reden tot euforie. Volgens BVA, de Belgische beroepsorganisatie van private equityspelers, liggen enkele grote deals aan de grondslag van de Belgische prestatie. ‘Zo had je de verkoop van het Gentse chemiebedrijf Taminco aan het investeringsfonds Apollo Gobal Management,’ zegt Edouard Abbeloos, secretaris generaal van BVA. ‘Abstractie gemaakt van de uitzonderlijke deals, blijft de toestand in België op het niveau van vorig jaar: niet beter, maar ook niet slechter. Dat is al heel wat, rekening gehouden met de belabberde toestand van de Europese economie.’

De inzameling van investeringsmiddelen liep veel minder goed. De Belgische investeringsfondsen haalden vorig jaar slechts 16,5 miljoen euro op. Een jaar eerder was dat nog 228,5 miljoen euro. ‘Onze fondsen hadden minder nood aan middelen,’ aldus Abbeloos. ‘Ze hadden immers nog munitie te over. Bovendien waren ze selectiever. Beter wat minder investeren, maar met meer verstand.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content