Fiscale amnestie is de amnestie van de laatste kans

© Thinkstock
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

2013 wordt het jaar van het fiscaal pardon. Het is de laatste keer dat de Belgen hun zwart geld naar boven kunnen brengen zonder angst voor vervolging. Zowat alle fiscalisten raden hun klanten aan de boete van 15 tot 35 procent te betalen.

De regering-Di Rupo maakt vanaf 1 januari 2014 definitief een einde aan de mogelijkheid om zwart geld te regulariseren via het zogenaamde Contactpunt van het ministerie van Financiën. Dit jaar krijgen de zwartgeldbezitters een laatste kans om frauduleuze bedragen tegen een eenmalige vergoeding weer in het economisch systeem te brengen. Het kabinet van de minister van Financiën werkt aan de laatste details van die fiscale amnestie, die volgens de regering 488 miljoen euro moet opbrengen. “Het tijdsbestek wordt krap”, vreest Anton van Zantbeek van het in vermogensplanning gespecialiseerde advocatenkantoor Rivus. “Daarom stoom ik mijn cliënten nu al klaar.”

Fiscalisten hadden gehoopt dat de regeling al volledig bekend zou zijn. “Over de tarieven bestaat eensgezindheid”, klinkt het op het kabinet Financiën op vraag van de redactie van Trends. “Maar het juridische aspect, zoals de minnelijke schikking met Justitie, moeten we nog concreet uitwerken. We hopen na de paasvakantie klaar te zijn.”

Als dat lukt, kan de eerste regularisatiefase starten in juni. Dan kan iedereen die lichte fiscale fraude heeft gepleegd, de inkomsten aangeven aan een contactpunt. De belastingplichtige moet dan de normale belasting betalen, verhoogd met een boete van 15 procent.

In de tweede helft van het jaar start de tweede regularisatiegolf voor kapitalen en opbrengsten uit ernstige en georganiseerde fiscale fraude (kasgeldvennootschappen, btw-carroussels). Ook buitenlandse levensverzekeringen kunnen worden gewit. Hier geldt een boete van 20 procent boven op de verschuldigde belasting. Als de fraude verjaard is, kan het zwart geld toch worden geregulariseerd tegen 35 procent. Een strafrechtelijk luik laat toe een minnelijke schikking te sluiten met het parket. De strafvordering vervalt dan. Er is geen fiscale amnestie voor inkomsten uit mensen- en wapenhandel, terrorisme, prostitutie en de georganiseerde misdaad.

Fiscaal advocaat Michel Maus (Everest Law) vreest dat de operatie, ondanks de uitbreiding van de parketten, op een organisatorische ramp uitdraait. De fiscus zal overstelpt worden met aanvragen tot een regularisatie. “Ik denk dat het parket niet in staat is deze operatie te dragen.”

Hoewel de regeling niet goedkoop is, raden de advocaten hun cliënten aan er een beroep op te doen. “Dit wordt de laatste ‘gemakkelijke’ regularisatie”, meent Van Zantbeek. “Na 2013 zal men aan de fiscus moeten uitleggen dat men zwart geld heeft. En dan is er weinig zekerheid over tarieven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content